Bokbranschens julkalendrar 2020

Adventskalendrar hör december till och är ett bra tillfälle för författare och förlag att vara kreativa. Foto: Istock

1 december är här och adventskalendrarna kör igång. Vi efterlyste bokbranschens egna kalendrar och hittade några roliga initiativ hos förlag och författare.

Häromdagen skrev vi om hur The English Bookshop slog sig ihop med en tehandel i Uppsala och tog fram en adventskalender i form av fyra paket med hemligt innehåll – en bok, en kopp te och en godsak varje söndag fram till jul. 

Vi efterlyste fler initiativ från bokbranschen och fick in några trevliga tips på julkalendrar.

Förlaget Volante bjuder på julklappsrim och rabatt i sin egen webbshop. Varje dag är det rabatt på en viss titel, och till den får man ett passande julrim. Luckorna ”öppnas” på Volantes Instagramkonto, och det är även där julrimmen presenteras.

– Rimmen är skrivna av vår briljanta redaktör Elina Lindström. Böckerna är årets starka julklappsböcker, totalt är det väl 28 stycken (så några dagar är det mer än en bok). Vi ville bygga ett enkelt koncept, samtidigt ska allt vi gör vara klokt och roligt. När det nu gäller en bok en dag känns det ju också naturligt att använda den egna shoppen, men vi hänvisar förstås också till ”en bokhandel nära dig” och vill gärna #backabokhandeln, berättar Matilda Berg, presskontakt på Volante. 

Historiska Media tjuvstartade sin digitala julkalender redan den 30 november. De kallar den för ”Författar-julkalender”, och den går ut på att författare från årets utgivning sänder sin egen julhälsning, företrädesvis i form av ett filmklipp. 

– Det har varit ett tufft år för våra författare, och många är naturligtvis besvikna över att inte ha haft möjlighet att komma ut och möta sina läsare fysiskt. Och lika besvikna har många läsare varit. I december vill vi därför lägga fullt fokus på 2020:s fantastiska författare, säger Caroline Sjögren som jobbar med PR & kommunikation på förlaget.

Luckorna kommer finnas tillgängliga på Historiska Medias Facebook, Instagram, YouTube och förlagets hemsida. Det kommer också finnas chans att vinna böcker ur 2020:s utgivning.

Författaren och schackmästaren Michael Wiander högläser korta avsnitt ur sina barnböcker om Dexter Olsson varje dag fram till jul på Instagramkontot dexter_olsson_adventures. Temat är inte jul, utan schack. 

– Lite lustigt med schack-trenden just nu, jag har ju minst ett par timmars möjlig högläsning om schack i mina böcker om Dexter – det är ett genomgående tema i böckerna, baserat på att jag vunnit SM (junior) och är Stockholmsmästare i schack. Därav schack-kopplingen i min kalender, berättar Michael.

  • Bokmässan i Göteborg kör en julkalender i sina sociala kanaler, varje dag öppnas en ny lucka med tävling, boktips eller pyssel. Idag är det tävling.
  • Publit startade sin adventskalender i söndags, första advent, och kör ett erbjudande som gäller i en vecka. Just nu bjuder de på publiceringsavgiften för print-on-demand-utgivning så har du en backlist på gång är det läge att nyttja det.

Har du något annat tips på adventskalendrar från bokbranschen? Mejla oss på tips@boktugg.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL