ANNONS

Bokbranschens julkalendrar 2020

Adventskalendrar hör december till och är ett bra tillfälle för författare och förlag att vara kreativa. Foto: Istock

1 december är här och adventskalendrarna kör igång. Vi efterlyste bokbranschens egna kalendrar och hittade några roliga initiativ hos förlag och författare.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Häromdagen skrev vi om hur The English Bookshop slog sig ihop med en tehandel i Uppsala och tog fram en adventskalender i form av fyra paket med hemligt innehåll – en bok, en kopp te och en godsak varje söndag fram till jul. 

Vi efterlyste fler initiativ från bokbranschen och fick in några trevliga tips på julkalendrar.

ANNONS

Förlaget Volante bjuder på julklappsrim och rabatt i sin egen webbshop. Varje dag är det rabatt på en viss titel, och till den får man ett passande julrim. Luckorna ”öppnas” på Volantes Instagramkonto, och det är även där julrimmen presenteras.

– Rimmen är skrivna av vår briljanta redaktör Elina Lindström. Böckerna är årets starka julklappsböcker, totalt är det väl 28 stycken (så några dagar är det mer än en bok). Vi ville bygga ett enkelt koncept, samtidigt ska allt vi gör vara klokt och roligt. När det nu gäller en bok en dag känns det ju också naturligt att använda den egna shoppen, men vi hänvisar förstås också till ”en bokhandel nära dig” och vill gärna #backabokhandeln, berättar Matilda Berg, presskontakt på Volante. 

Historiska Media tjuvstartade sin digitala julkalender redan den 30 november. De kallar den för ”Författar-julkalender”, och den går ut på att författare från årets utgivning sänder sin egen julhälsning, företrädesvis i form av ett filmklipp. 

– Det har varit ett tufft år för våra författare, och många är naturligtvis besvikna över att inte ha haft möjlighet att komma ut och möta sina läsare fysiskt. Och lika besvikna har många läsare varit. I december vill vi därför lägga fullt fokus på 2020:s fantastiska författare, säger Caroline Sjögren som jobbar med PR & kommunikation på förlaget.

Luckorna kommer finnas tillgängliga på Historiska Medias Facebook, Instagram, YouTube och förlagets hemsida. Det kommer också finnas chans att vinna böcker ur 2020:s utgivning.

Författaren och schackmästaren Michael Wiander högläser korta avsnitt ur sina barnböcker om Dexter Olsson varje dag fram till jul på Instagramkontot dexter_olsson_adventures. Temat är inte jul, utan schack. 

– Lite lustigt med schack-trenden just nu, jag har ju minst ett par timmars möjlig högläsning om schack i mina böcker om Dexter – det är ett genomgående tema i böckerna, baserat på att jag vunnit SM (junior) och är Stockholmsmästare i schack. Därav schack-kopplingen i min kalender, berättar Michael.

  • Bokmässan i Göteborg kör en julkalender i sina sociala kanaler, varje dag öppnas en ny lucka med tävling, boktips eller pyssel. Idag är det tävling.
  • Publit startade sin adventskalender i söndags, första advent, och kör ett erbjudande som gäller i en vecka. Just nu bjuder de på publiceringsavgiften för print-on-demand-utgivning så har du en backlist på gång är det läge att nyttja det.

Har du något annat tips på adventskalendrar från bokbranschen? Mejla oss på tips@boktugg.se.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL