ANNONS

The English Bookshop satsar på adventskalender med böcker, te och godsaker

Stina Björkelid, eventmanager på English Bookshop i Uppsala, fick idén att ta fram en adventskalender med handplockade böcker och lite annat smått och gott. Foto: Privat/English Bookshop

”Stina’s Advent Calendar” är namnet på The English Bookshops adventskalender år 2020. Fyra paket skickas ut i december med böcker inom vald genre, te och godis.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Initiativtagaren till adventskalendern är Stina Björkelid, eventmanager i bokhandeln i Uppsala.

– Det är första gången vi kör med adventskalender av den här typen i år, tidigare år har vi ibland haft specialerbjudanden på olika titlar i butiken varje dag fram till julafton eller liknande saker, men i mycket mindre skala, säger Stina.

Idén kom sig av att hon själv älskar adventskalendrar och alltid köper (minst) en till sig själv, vanligen med te i. 

ANNONS

– Förra veckan satt jag och min kompis och pratade om hur kul det är med olika sorters kalendrar, och sa att en sån här grå november vore det ju alldeles underbart med en julkalender med böcker – och te! – och kakor! Och så tänkte jag att varför inte!? 

English Bookshop i Uppsala ligger precis mittemot tebutiken Tehörnan, så Stina tittade in och pitchade idén om ett samarbete till dem. De nappade direkt.

ANNONS

Adventskalendern innehåller totalt fyra paket med hemligt innehåll, vart och ett med en bok, en påse teblad och en godsak. Stina står för urvalet av böcker, och vid beställning kan man välja mellan tre teman som klingar välbekant och juligt: ”Comfort & Joy” (feelgood), ”In the Bleak Midwinter” (mystery) och ”Winter is coming” (fantasy).

Fyra överraskningar, en för varje vecka fram till jul. Bild: English Bookshop

– Framför allt valde jag kategorier utifrån tre kriterier: såna som jag själv tycker om, såna som kan ge en extra verklighetsflykt och såna där det kan finnas böcker med jultema. Fantasy-genren visade sig vara väldigt svår att hitta jultematik i, men å andra sidan vinner den på ren eskapism, säger Stina och fortsätter:

– Jag har valt sånt jag skulle vilja få i en kalender, med en klar brist på ond bråd död, men desto mera mänsklig värme, drömmar och längtan. Ja, alltså, deckarna måste ju innehålla ett visst mått av ond bråd död, men genren är mera ”a nice little murder” snarare än kidnappade barn och misshandel. ”Seasonal escapism” har varit mitt ledord!

Mest är det nyutgivna böcker i kalendern, men det kommer också att dyka upp äldre böcker, som återutgivna klassiker som kanske inte funnits på ett tag.

Adventskalendern lanserades den 24 november, och bara ett par dagar senare har intresset enligt Stina varit fullkomligt överväldigande.

– På bara några timmar fick vi in fler än 30 beställningar, och nu är vi uppe i det dubbla, med beställningar från många olika delar av Sverige, och dessutom från både USA och Nederländerna. Vi har en fantastisk kundkrets som inte bara älskar böcker, utan även oss, och en del i allt detta är naturligtvis att många vill hjälpa till att stötta sin lokala bokhandel på olika sätt. 

Dessutom fyllde bokhandeln 25 år den 18 november i år, så enligt Stina är det nästan som att på ett lite hobiskt vis fortsätta fira födelsedagen. 

– Och fatta så roligt det är att få agera Secret Santa till alla dessa underbara människor! Jag är så otroligt glad att min idé har fått en sån genomslagskraft, och jag vill verkligen hjälpa till så att folk kan få en mysig december och nedräkning till julen. Väldigt lite blir ju som det brukar i år, så lite extra mys är inte helt fel!

Läs mer om adventskalendern här.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL