I september öppnar The English Bookshop sin butik i Göteborg.

The English Bookshop öppnar i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I september får västra Sverige en chans att vältra sig i engelskspråkig litteratur. Då slår The English Bookshop upp dörrarna till sin nya butik i Göteborg.

Efter ett långvarigt sökande har den perfekta lokalen uppenbarat sig: på Kungsgatan, vägg i vägg med SF-bokhandeln.


ANNONS


– Jag tror på kluster, men jag ringde och frågade om de skulle ha något emot att vi blev grannar, men de tyckte bara att det skulle vara kul och har varit väldigt välkomnande. Det är viktigt med bra grannar. De har till och med ringt och sagt att ”ni borde ha deckare, det har inte vi”, säger Jan Smedh som äger företaget tillsammans med Christer Valdeson sedan starten för 27 år sedan.

Göteborgsbutiken blir kedjans tredje bokhandel. Den första butiken startade i Uppsala 1995 och sedan 2008 finns även en butik i Stockholm.

– Har man varit i någon av våra butiker kommer man att känna igen sig. Det ska vara en magisk plats med massor av böcker. Ett organiserat kaos. I Uppsala har vi 17 000 titlar i lager, så många kommer vi inte ha från starten i Göteborg. De som jobbar i butiken är kunniga och ger bra service. Servicebiten är väldigt viktig för oss.

Butikschef i Göteborg blir Miranda Blomberg som arbetat i Uppsalabutiken i många år, övrig personal rekryteras lokalt. Lokalen håller på att byggas om och planen är att öppna i samband med Bokmässan. Om det blir före eller efter beror på när lokalen blir klar, planeringen är i full gång. Det är Bokmässan som en gång fött tankar om att expandera till Göteborg.

ANNONS

– Vi har ställt ut på Bokmässan sedan 2004 och efterfrågan om en butik i Göteborg har sedan dess varit stor. Vi öppnade 2008 i Stockholm men har hela tiden även tänkt på Göteborg. För tio år sedan var jag nere och letade efter lokaler, men då hittade vi ingen som kändes bra, säger Jan Smedh.

Intresset för engelskspråkig litteratur är uppenbarligen stort, The English Bookshop har vuxit varje år sedan starten. Sedan 2019 har ökningen varit kraftigare än tidigare.

– Våra kunder är till 95 procent folk som nöjesläser på engelska. Vi har en idé om att vi är bra på engelska i Sverige, och det är vi också. Att det går bra är delvis för att många svenskar är anglofiler, men också för att det finns mer att välja på, böckerna kommer ut snabbare på engelska och det finns en större bredd. Det finns också en kärlek till den fysiska bokhandelsmiljön, en romantisk bild av hur det är att vara bokhandlare.

Pandemin och Brexit har också gjort sitt till, under pandemin förändrades handeln till att bli mer värderingsstyrd.

– Pandemin har fått oss att se att var vi handlar gör skillnad. Det styr var praon och jobben finns, var skatterna hamnar och att det är ljus i skyltfönstren. Pandemin har förstärkt vårt behov av kontakt och att rent konkret handla i butiken på hörnet.

Positiva kommentarer om Brexit är möjligen sällsynta, men Jan Smedh har en.

– Brexit har hjälpt oss. Det tar något dygn längre för oss att få böckerna, men det har blivit mycket svårare att privatimportera och då är det lättare att handla från oss.


ANNONS


Efter 27 har The English Bookshop byggt upp ett imponerande nätverk runt om i världen.

– Vi är bra på att fixa saker som ingen annan kan fixa, vi har alla kanaler öppna. En kund ringde och berättade att Adlibris hänvisat till oss när de inte kunde hitta vad kunden sökte.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …