December är här och bokbranschens julkalendrar drar igång

24 dagar kvar till julafton innebär 24 avsnitt kvar att läsa av X antal adventskalendrar från förlag och andra aktörer i bokbranschen. Foto: Istock

Inte nog med alla bestyr som ska hinnas med under december, nu är det dags att läsa och lyssna på adventskalendrar från streamingtjänster, förlag – och Boktugg.

Tiden är förbi då det bara fanns två julkalendrar att följa, den på tv och den på radio. Numera är julkalendrar inte heller bara till för barn (även om många vuxna förstås smygtittar/lyssnar/läser på barnprogrammen de också).

Förlagsbranschen har hängt på och julkalendrarna blir bara fler och fler. Novellix har som vanligt gjort en novellkalender med 24 utvalda noveller, som släpptes redan under Bokmässan. Pixi gör flera olika adventskalendrar med 24 barnböcker i varje.

Bonniers släpper Bonniers stora adventskalender som är en adventskalender för litteraturälskande vuxna, med en boköverraskning om dagen från första advent till julafton. 

Elias och Agnes Våhlund bakom succéserien Handbok för superhjältar har tagit fram en adventskalender med aktivitetsböcker, korta berättelser och pyssel.

Litteraturbanken har tagit fram 24 stycken inlästa isländska kortsagor, så kallade tåtar. Inläsare är blivande akademieledamoten och författaren Ellen Mattson, skådespelaren och regissören Martin Berggren och poeten och allkonstnären Gunnar D Hansson. Kortsagorna är hämtade ur boken Islänningasagorna. Samtliga släktsagor och fyrtionio tåtar

På Storytel kommer inte mindre än tre olika julkalendrar i 24 avsnitt: 

Nu är det Julia, skriven och inläst av skådespelaren och manusförfattaren Johanna Wilson, är ett vinteräventyr för barn. Det är ett samarbete mellan B Wahlströms och Storytel, och Nu är det Julia släpptes som tryckt bok den 25 oktober.

Efter en idé av Bia Sigge har Gunnar Svensén skrivit julkalendern Jul på huvudkontoret, en dramakomedi om personalen på en krisande varuhuskedja. De måste tillsammans försöka rädda företaget från ruinens brant efter en katastrofal felbeställning mitt i julruschen. Det första avsnittet ligger ute på Storytel, inläst av Emma Peters.

När tomten tystnar av Madeleine Gustafsson är en julkalender i chattformat som publiceras på gratisappen Stories by Storytel. Läsaren själv klickar sig fram i handlingen i denna humoristiska mordgåta där tomten blir mördad och byns poliser ger sig ut på mördarjakt med varierande framgång.

Här på Boktugg vill vi förstås inte vara sämre. Vi har vår egen julkalender, en dramatisk skildring om familjen Juvelerkvist som befinner sig i centrum av bokbranschen. Missa inte första luckan!

Trenden med julromaner fortsätter den också, men det spåret får vi skriva mer om en annan gång.

Vi har säkert missat några adventskalendrar. Mejla oss gärna på tips@boktugg.se om det är någon du saknar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,