Bollnäs Bokmässa genomförs digitalt – som en Facebookgrupp

Bollnäs bokmässa är framflyttad till 2021 - men äger rum i digital form på Facebook. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bokmässor och litteraturfestivaler tvingas ställa om i coronapandemins spår. Bollnäs Bokmässa valde att arrangera årets mässa i form av en Facebookgrupp.

Hur arrangerar man en digital bokmässa eller litteraturfestival? Den frågan har många arrangörer runtom i världen ställt sig under det senaste året, och svaren varierar från tv-studios och Netflixliknande Play-tjänster som exempelvis Bokmässan i Göteborg till författarsamtal som sänds via Zoom, Youtube eller Facebook.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men varför krångla till det? Bokmässan i Bollnäs skulle i år ägt rum den 20 oktober men fick av förklarliga skäl ställas in.

– Jag startade mässan för flera år sedan i samarbete med biblioteket. Vi hade 26 utställare och hyfsat med folk redan premiäråret. Andra året ville biblioteket ta över arrangemanget – till min stora glädje. Det var ett långsiktigt mål som jag hade. Så sedan dess har jag bara kunnat slinka in som utställare, säger Alwa Woxlin som även driver Bokförlaget K&R.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

– Ifjol hakade även Region Gävleborg på och ville hålla i trådarna. Helt underbart, jag vill ju att bokmässan ska växa! Både Ljusdal och Gävle har uttryckt önskemål om att få hålla i bokmässan, som är den enda i vårt län, men vi ska nog försöka hålla den kvar i Bollnäs för det ligger väldigt centralt i länet. Mässan ifjol var mycket välbesökt. Det kom folk långväga ifrån. Anders Jacobsson, en av papporna till Sune-böckerna, ställde ut exempelvis. Han har publicerat flera böcker på mitt förlag, säger Alwa.

Även om den fysiska mässan är inställd i år ville hon göra någonting. En digital mässa. Alwa startade helt enkelt en Facebookgrupp och förklarade:

”På grund av pandemin är den fysiska mässan framflyttad till hösten 2021. Men här kan vi ha bokmässa året runt! Bokhandlare, förläggare, författare och illustratörer får en varsin ”monter”. Använd kommentarsfälten i din ”monter” vid nya inlägg.
Bjud in alla dina vänner!
Välkomna!”

Det är en enkel teknisk lösning och de allra flesta svenskar har tillgång till Facebook. I övrigt är det upp till utställarna att skapa sina egna mikromontrar med text, bild och video.

Här hittar du Bollnäs Bokmässa på Facebook.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.