ANNONS

Utsikten från Bolleberget över Bollnäs. Foto: Bollnäs kommun

3 frågor till Alwa Woxlin – grundare av Bollnäs bokmässa som planeras till 24 oktober 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 24 oktober 2020 är det dags för fjärde omgången av Bollnäs bokmässa. Grundaren Alwa Woxlin planerar utifrån att mässan ska bli av.

Bollnäs bokmässa genomfördes första gången år 2017 och planeringen inför 2020 års upplaga i slutet av oktober pågår för fullt. Alwa Woxlin, förlagschef på Bokförlaget K&R, grundade festivalen som i år arrangeras av Bollnäs bibliotek och Region Gävleborg. Precis som tidigare år kommer fokus att vara på lokala författare som ställer ut sina böcker, signerar och håller föredrag, men författare från hela landet är likaledes välkomna.

Hej Alwa! Fortsätter ni att planera som vanligt inför mässan, eller hur resonerar ni med tanke på coronapandemin och de restriktioner som gäller tillsvidare?
– Vi planerar som vanligt, lokalerna är bokade och vi har ett datum, 24 oktober kl 10–15 på Bollnäs Kulturhus.


ANNONS


Bokmässan arrangerades första gången år 2017, hur har den utvecklats sedan dess? 
Det blev ett stort intresse. Jag planerade och genomförde den i Bokförlaget K&R AB:s regi 2017, men redan året därpå ville Bollnäs bibliotek ta över och det gladde mig oerhört. Det var ett långsiktigt mål jag hade, men trodde att det skulle ta minst 5 år. Förra året ville även Region Gävleborg ha ett finger med i spelet och jag har hört att även andra orter i regionen rycker i konceptet som har utvecklats och blivit stor succé. 

– Men vi ska hålla hårt i vår Bokmässa i Bollnäs. Den ligger geografiskt bra till, mitt i länet. Den ökar helt klart läsintresset lokalt. Region Gävleborg har nyligen startat konceptet #närodladlitteratur där många av ”mina” författare har presenterats, så det hela ger ringar på vattnet. Boken har också fått komma in i kulturens finrum, då den numera betraktas som konstform i Kultur Gävleborg.

Du driver själv ett mindre förlag. Hur har du och förlagets verksamhet påverkats av coronakrisen?
– Alla påverkas av coronakrisen, vi också. Försäljningssiffrorna har påverkats negativt. Däremot fylls manuskorgen på lavinartat, folk har ju fått tid att skriva mer nu. Vi får se hur mycket jag orkar ge ut. Jag jobbar ensam på förlaget och är pensionerad från min profession, gymnasielärare. Bolagets styrelse har dragit i handbromsen för utgivningen och begränsat till ett visst antal, säger Alwa Woxlin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »