ANNONS

3 frågor till Alwa Woxlin – grundare av Bollnäs bokmässa som planeras till 24 oktober 2020

Utsikten från Bolleberget över Bollnäs. Foto: Bollnäs kommun

Den 24 oktober 2020 är det dags för fjärde omgången av Bollnäs bokmässa. Grundaren Alwa Woxlin planerar utifrån att mässan ska bli av.

Bollnäs bokmässa genomfördes första gången år 2017 och planeringen inför 2020 års upplaga i slutet av oktober pågår för fullt. Alwa Woxlin, förlagschef på Bokförlaget K&R, grundade festivalen som i år arrangeras av Bollnäs bibliotek och Region Gävleborg. Precis som tidigare år kommer fokus att vara på lokala författare som ställer ut sina böcker, signerar och håller föredrag, men författare från hela landet är likaledes välkomna.

Hej Alwa! Fortsätter ni att planera som vanligt inför mässan, eller hur resonerar ni med tanke på coronapandemin och de restriktioner som gäller tillsvidare?
– Vi planerar som vanligt, lokalerna är bokade och vi har ett datum, 24 oktober kl 10–15 på Bollnäs Kulturhus.

ANNONS

Bokmässan arrangerades första gången år 2017, hur har den utvecklats sedan dess? 
Det blev ett stort intresse. Jag planerade och genomförde den i Bokförlaget K&R AB:s regi 2017, men redan året därpå ville Bollnäs bibliotek ta över och det gladde mig oerhört. Det var ett långsiktigt mål jag hade, men trodde att det skulle ta minst 5 år. Förra året ville även Region Gävleborg ha ett finger med i spelet och jag har hört att även andra orter i regionen rycker i konceptet som har utvecklats och blivit stor succé. 

– Men vi ska hålla hårt i vår Bokmässa i Bollnäs. Den ligger geografiskt bra till, mitt i länet. Den ökar helt klart läsintresset lokalt. Region Gävleborg har nyligen startat konceptet #närodladlitteratur där många av ”mina” författare har presenterats, så det hela ger ringar på vattnet. Boken har också fått komma in i kulturens finrum, då den numera betraktas som konstform i Kultur Gävleborg.

Du driver själv ett mindre förlag. Hur har du och förlagets verksamhet påverkats av coronakrisen?
– Alla påverkas av coronakrisen, vi också. Försäljningssiffrorna har påverkats negativt. Däremot fylls manuskorgen på lavinartat, folk har ju fått tid att skriva mer nu. Vi får se hur mycket jag orkar ge ut. Jag jobbar ensam på förlaget och är pensionerad från min profession, gymnasielärare. Bolagets styrelse har dragit i handbromsen för utgivningen och begränsat till ett visst antal, säger Alwa Woxlin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL