Ingrid Thörnqvist debuterar med bok om kalla krigets Berlin

Ingrid Thörnqvist. Foto: Ronja Wigertz

Det kalla kriget, järnridån, Berlin. Det var i den tiden jag växte upp. Jag blev nyhetsjournalist och reste runt i det delade Europa under hela 1980-talet. På första parkett upplevde jag kommunismens och Berlinmurens fall. Som utrikeskorrespondent för SVT Nyheter i Berlin hörde jag många rykten om Carl-Gustaf Svingel, som med hemliga räddningsaktioner hjälpte människor att fly från Östtyskland. Att skriva en bok om vad han gjort blev en utmaning som jag inte kunde motstå. Jag hittade människor som berättade dramatiska flykthistorier, och min research ledde ända fram till drottning Silvias östtyska familj. Efter många försök öppnades till slut den tunga slottsporten. Drottningen berättade i timslånga samtal för första gången offentligt om villkoren för hennes släktingar på andra sidan järnridån. Vilken känsla det var att hålla sin första bok i handen.

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.