Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin
Författare
Förlag Ekerlids
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor338
Vikt592 gr
Utgiven2020-09-23
SABLz Svingel, Carl-Gustaf
ISBN 9789188849762

I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath.

För första gången berättar drottning Silvia om villkoren för den östtyska delen av familjen i öppenhjärtiga intervjuer med bokens författare, journalisten Ingrid Thörnqvist.    I denna personliga biografi skildras Carl-Gustaf Svingels svindlande resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.   

 Ingrid Thörnqvist har varit utrikeskorrespondent i Berlin och Wien för bevakning av Tyskland och Östeuropa för SVT. Under många år på fältet rapporterade hon om kommunismens och murens fall, och även från Balkankriget på 1990-talet. Som utrikeschef och förespråkare för konstruktiv journalistik har hon försökt att sätta ljuset på positiv utveckling i världen, inte bara på kriser och konflikter.