Dag Öhrlund uppmanar fler författare att skänka böcker till coronahjältar i sjukvården

Författaren Dag Öhrlund skänker bort böcker till personal som jobbat med coronavård. Foto: Jan Dahlqvist/ jd_portraitphotos och privat.

Författaren Dag Öhrlund ville visa sin uppskattning för hjältarna i sjukvården genom att skänka bort hundratals böcker. Nu uppmanar han författarkollegor runtom i landet att göra samma sak.

Häromdagen gick författaren Dag Öhrlund ut med ett upprop på sin Facebooksida där han inledde ”GRATIS BÖCKER TILL CORONAHJÄLTAR I SJUKVÅRDEN! Jobbar du – eller har jobbat – på akuten eller IVA under Coronapandemin, så vill jag gärna tacka och hylla dig med böcker för dina fantastiska insatser”.

Böckerna (max 3 per person) hämtas hos honom personligen i Sollentuna.

Berätta kort om idén och din utmaning?
– För flera år sedan var det ett förlag som skulle lägga ner titlar och ville destruera 1 000 ex av min bok. Jag köpte hela pallen av dem och delade ut böckerna till sjukvårds- och blåljuspersonal som tack för deras jobb. Nu hade jag samlat på mig några hundra böcker – friex och så – och vill gärna tacka de hjältar och hjältinnor som slitit under jobbiga förhållanden för att rädda liv under pandemin, säger Dag Öhrlund och fortsätter:

– Tyvärr kan jag ju bara göra det här i Stockholm och därför tycker jag att det vore en bra idé om mina författarkolleger runt om i landet gjorde samma sak. Det är ju inte mycket jobb – bara att annonsera det hela på Facebook och så kommer tacksamma människor och hämtar. Dessutom behöver man ju inte bara ge bort sina egna böcker, det kanske finns något som kan rensas ut ur bokhyllan.

Hur har du själv påverkats av pandemin?
– Inte mycket, egentligen, av just pandemin. Jag var isolerad redan innan, sedan i november, på grund av ett komplicerat fotbrott. Därför har jag suttit hemma eller legat på sjukhus under hela våren fram tills nyligen. På sjukhuset har jag än en gång blivit påmind om vilka fantastiska människor som jobbar i vården, under dåliga förhållanden. Nu, under pandemin, är jag normalförsiktig och försöker använda sunt förnuft, utan att agera panikartat. Jag handlar när det behövs och träffar mina friska vänner. Försöker stödja lokala handlare och restauranger så gott jag kan.

Du släppte en ny bok i våras (Den yttersta rättvisan) och sen kommer det en till i höst, vad skriver du på nu?
– Just nu redigerar jag När regnen upphör, boken som ska komma ut i höst. Därefter är det väl dags att börja fundera på nästa …

Uppdaterat: Lars Wilderäng var en av de som hängde på utmaningen, han skriver på sin blogg om att han skänker bort runt 300 böcker. Dessutom erbjöd han sig att bjuda på portot. Det tog bara några timmar innan elva kartonger med böcker var tingade.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL