ANNONS

K Anders Ericsson är död

Forskaren och författaren K Anders Ericsson. Foto: Pressbild/Volante.

Författaren och professorn K Anders Ericsson är död. Han är mest känd för sitt arbete inom vetenskapen om vad som gör oss till experter. Den så kallade ”10 000-timmarsregeln” har sitt ursprung i hans forskning.

”I går mottog vi beskedet om att K Anders Ericsson nyligen dött. Det var med stor sorg. Han blev 72 år. Han lärde oss om utveckling, att människans och hjärnans kapacitet inte är förutbestämd, vi kan alltid ta oss vidare”, skriver Tobias Nielsén på Volante förlag i några minnesord.

Värt att poängtera i det här sammanhanget är kanske just tiotusentimmarsregeln som ibland tolkats som att vem som helst kan bli bäst på vad som helst, bara man lägger tillräckligt med tid på träning (tiotusen timmar). Men det stämmer förstås inte riktigt.

När man skrapar på ytan så handlar det om tillräckligt många timmars fokuserad träning och i många fall även med en coach eller mentor som faktiskt kan lära ut det du vill bemästra.

”Anders var en typ av person som vi på Volante älskar att arbeta med. Inte bara oerhört sympatisk och generös, utan en person som kan något och som vill förändra världen genom att berätta om det, så att vi andra kan lära oss.
Jag lärde mig mycket genom hans forskning. Liksom många andra kom jag i kontakt med den via Malcolm Gladwells Outliers, som vi också givit ut. Av en lycklig slump fick vi sedan tillfälle att ge ut hans populärvetenskapliga bok Peak, som han skrev med Robert Pool”, berättar Tobias Nielsén vidare.

K Anders Ericsson var svensk forskare i psykologi tillika psykologiprofessor på Florida State University, han lämnade Sverige för drygt 40 år sedan men återvände nästan årligen för att hälsa på släktingar.

K Anders Ericsson dog 17 juni 2020. Han blev 72 år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se