ANNONS

Forskaren och författaren K Anders Ericsson. Foto: Pressbild/Volante.

K Anders Ericsson är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och professorn K Anders Ericsson är död. Han är mest känd för sitt arbete inom vetenskapen om vad som gör oss till experter. Den så kallade ”10 000-timmarsregeln” har sitt ursprung i hans forskning.

”I går mottog vi beskedet om att K Anders Ericsson nyligen dött. Det var med stor sorg. Han blev 72 år. Han lärde oss om utveckling, att människans och hjärnans kapacitet inte är förutbestämd, vi kan alltid ta oss vidare”, skriver Tobias Nielsén på Volante förlag i några minnesord.

Värt att poängtera i det här sammanhanget är kanske just tiotusentimmarsregeln som ibland tolkats som att vem som helst kan bli bäst på vad som helst, bara man lägger tillräckligt med tid på träning (tiotusen timmar). Men det stämmer förstås inte riktigt.

När man skrapar på ytan så handlar det om tillräckligt många timmars fokuserad träning och i många fall även med en coach eller mentor som faktiskt kan lära ut det du vill bemästra.

”Anders var en typ av person som vi på Volante älskar att arbeta med. Inte bara oerhört sympatisk och generös, utan en person som kan något och som vill förändra världen genom att berätta om det, så att vi andra kan lära oss.
Jag lärde mig mycket genom hans forskning. Liksom många andra kom jag i kontakt med den via Malcolm Gladwells Outliers, som vi också givit ut. Av en lycklig slump fick vi sedan tillfälle att ge ut hans populärvetenskapliga bok Peak, som han skrev med Robert Pool”, berättar Tobias Nielsén vidare.

K Anders Ericsson var svensk forskare i psykologi tillika psykologiprofessor på Florida State University, han lämnade Sverige för drygt 40 år sedan men återvände nästan årligen för att hälsa på släktingar.

K Anders Ericsson dog 17 juni 2020. Han blev 72 år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

InnebandyPiraterna 6

Ny bok i succéserien InnebandyPiraterna

Äntligen kan du läsa fortsättningen på den spännande serien InnebandyPiraterna. Efter flera års väntan har den sjätte boken släppts och under hösten 2021 kommer även bok sju och åtta som tillsammans utgör en trilogi som avslutar serien.

Den första boken i serien InnebandyPiraterna släpptes 2009 och blev en bästsäljare bland innebandyspelare och andra idrottsintresserade ungdomar. Den och efterföljande fyra böcker har sedan dess sålts i över 15 000 exemplar.

Idrottsromanerna – som främst läses av barn och ungdomar mellan 10 och 16 år – följer ett svenskt lag på den globala (fiktiva) proffstouren Floorball World Tour. Läsarna får uppleva spännande äventyr både på och utanför plan.

Författaren och journalisten Sölve Dahlgren har följt innebandyn sedan början av 1990-talet och i den här bokserien låter han fantasin flöda och ger en bild av vad som skulle kunna hända om någon bestämde sig för att förvandla innebandyn till en av de allra största sporterna.

Skaffa ditt exemplar av InnebandyPiraterna #6 redan idag.

(...) Läs hela artikeln »