Sommarserien 2020 – Marie Tomičić: Bokbranschen måste ta klimatet på allvar

Marie Tomičić, Olika förlag. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Marie Tomičić på Olika förlag har tvingats ta tuffa beslut under våren då coronapandemin slog till. Inför hösten menar hon att klimatfrågan måste upp på förlagens agendor.

Sommarserien går vidare och idag är det dags att ta pulsen på Olika förlag som haft en väldigt tuff vår.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– Det har varit stora förändringar. Vår utbildningsverksamhet slutade tvärt och vi märkte att det var svårt att nå ut med nya böcker, då allt handlade om corona. Därför sköt vi på en stor del av utgivningen och har också korttidspermitterat under en period, säger Marie Tomičić, grundare och VD. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Klimatet. Att visa att även vår bransch tar den frågan på allvar med produktion, papper, transporter och distribution. Nu har det funnits tid att reflektera kring de frågorna och starta upp och om igen på ett ännu mer hållbart sätt. 

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag läser gärna romaner eller biografier, och jag har många bra minnen, bland annat när Bitterfittan kom, den kändes uppfriskande. Nu ligger Marie Aubert och Vuxna människor på bordet. 

Som alla andra får Marie chansen att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare:

  • UppfinnarJohanna och Huttan: Femte boken om coola UppfinnarJohanna. Den här gången löser hon längtan efter ett husdjur. En hyllning till alla kreativa barn!
  • Varför bråkar syrran? Fjärde delen i Känslodeckarserien. Vad finns det att vara arg för? Alltifrån en trasig teckning till att mormor bestämmer för mycket. Filosofiskt och roligt om barnmakt och vuxenmakt.
  • Skojar du, Märta Grön? Sjunde delen i Lyckeskolan. Vad händer när det roliga blir ledsamt och hur gör en när en har gått över gränsen? Stor igenkänning för skolbarn som öppnar upp för samtal om samtycke!  

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Någon som du, av Marc Levy från Sekwa förlag. Den verkar vara en perfekt sommarbok.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.