ANNONS

Sommarserien 2020 – Marie Tomičić: Bokbranschen måste ta klimatet på allvar

Marie Tomičić, Olika förlag. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Marie Tomičić på Olika förlag har tvingats ta tuffa beslut under våren då coronapandemin slog till. Inför hösten menar hon att klimatfrågan måste upp på förlagens agendor.

Sommarserien går vidare och idag är det dags att ta pulsen på Olika förlag som haft en väldigt tuff vår.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– Det har varit stora förändringar. Vår utbildningsverksamhet slutade tvärt och vi märkte att det var svårt att nå ut med nya böcker, då allt handlade om corona. Därför sköt vi på en stor del av utgivningen och har också korttidspermitterat under en period, säger Marie Tomičić, grundare och VD. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Klimatet. Att visa att även vår bransch tar den frågan på allvar med produktion, papper, transporter och distribution. Nu har det funnits tid att reflektera kring de frågorna och starta upp och om igen på ett ännu mer hållbart sätt. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag läser gärna romaner eller biografier, och jag har många bra minnen, bland annat när Bitterfittan kom, den kändes uppfriskande. Nu ligger Marie Aubert och Vuxna människor på bordet. 

Som alla andra får Marie chansen att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare:

ANNONS
  • UppfinnarJohanna och Huttan: Femte boken om coola UppfinnarJohanna. Den här gången löser hon längtan efter ett husdjur. En hyllning till alla kreativa barn!
  • Varför bråkar syrran? Fjärde delen i Känslodeckarserien. Vad finns det att vara arg för? Alltifrån en trasig teckning till att mormor bestämmer för mycket. Filosofiskt och roligt om barnmakt och vuxenmakt.
  • Skojar du, Märta Grön? Sjunde delen i Lyckeskolan. Vad händer när det roliga blir ledsamt och hur gör en när en har gått över gränsen? Stor igenkänning för skolbarn som öppnar upp för samtal om samtycke!  

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Någon som du, av Marc Levy från Sekwa förlag. Den verkar vara en perfekt sommarbok.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se