ANNONS

Sommarserien 2020 – Marie Tomičić: Bokbranschen måste ta klimatet på allvar

Marie Tomičić, Olika förlag. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Marie Tomičić på Olika förlag har tvingats ta tuffa beslut under våren då coronapandemin slog till. Inför hösten menar hon att klimatfrågan måste upp på förlagens agendor.

Sommarserien går vidare och idag är det dags att ta pulsen på Olika förlag som haft en väldigt tuff vår.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– Det har varit stora förändringar. Vår utbildningsverksamhet slutade tvärt och vi märkte att det var svårt att nå ut med nya böcker, då allt handlade om corona. Därför sköt vi på en stor del av utgivningen och har också korttidspermitterat under en period, säger Marie Tomičić, grundare och VD. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Klimatet. Att visa att även vår bransch tar den frågan på allvar med produktion, papper, transporter och distribution. Nu har det funnits tid att reflektera kring de frågorna och starta upp och om igen på ett ännu mer hållbart sätt. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag läser gärna romaner eller biografier, och jag har många bra minnen, bland annat när Bitterfittan kom, den kändes uppfriskande. Nu ligger Marie Aubert och Vuxna människor på bordet. 

Som alla andra får Marie chansen att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • UppfinnarJohanna och Huttan: Femte boken om coola UppfinnarJohanna. Den här gången löser hon längtan efter ett husdjur. En hyllning till alla kreativa barn!
  • Varför bråkar syrran? Fjärde delen i Känslodeckarserien. Vad finns det att vara arg för? Alltifrån en trasig teckning till att mormor bestämmer för mycket. Filosofiskt och roligt om barnmakt och vuxenmakt.
  • Skojar du, Märta Grön? Sjunde delen i Lyckeskolan. Vad händer när det roliga blir ledsamt och hur gör en när en har gått över gränsen? Stor igenkänning för skolbarn som öppnar upp för samtal om samtycke!  

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Någon som du, av Marc Levy från Sekwa förlag. Den verkar vara en perfekt sommarbok.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL