ANNONS

63-åriga Skogsmulle får ny stil

För första gången på 25 år ges en ny bok med Skogsmulle ut. Foto: Daniel Ohlsson, Friluftsfrämjandet.

Den för många folkkära figuren Skogsmulle ska få nytt utseende. Det har inte heller getts ut några nya berättelser om den naturälskande miljökämpen på 20 år, men nu är det dags igen.

Det är Friluftsfrämjandet som ger nytt liv åt Skogsmulle, med ett förnyat utseende och nya sagor, i samarbete med förlaget Egmont.

– Skogsmulle är 63 år gammal och idéerna kring natur, djur och miljö är lika aktuella i dag som de var då. Men språket och berättelserna är inte lika tidlösa, säger Cajsa Rännar, talesperson för Friluftsfrämjandet.

Nya kläder

För att Skogsmulle ska fortsätta vara relevant för barn har han fått nya kläder och uppfräschat uttryckssätt.

– Han har inte blivit någon annan, men vi har försökt att anpassa honom efter vad barn i dag är vana vid att möta. Tidigare såg Skogsmulle ut som en vuxen, men nu ska hans ålder var mer svårbestämd. Till exempel har hans huvud blivit lite större och han har fått stora nyfikna ögon.

ANNONS

TT: Hur tror du att barnen kommer ta emot Skogsmulle?
– Vi har faktiskt tagit hjälp av barn för att se vad de tycker och de känner igen honom direkt med den lilla näverhatten och fjädern, säger Cajsa Rännar.

Nytt språk

Förutom ett nytt utseende och en ny stil kommer sagoboken ”Skogsmulle och den röda fjädern” släppas i höst. Den handlar om hur Skogsmulle föddes.

– Det är nya böcker med ett språk som man pratar i dag, men med Skogsmulles gamla berättelser. Det är minst 25 år sedan något nytt trycktes, så det är en helt ny generation som får tillgång till de här berättelserna, säger Cajsa Rännar.

Men Skogsmulle är långt ifrån bara en figur i böcker. Miljoner svenska barn har genom decennierna fått kunskaper, kanske de första, om naturen genom utflykter som letts av en grönklädd Mulle från Friluftsfrämjandet. Mer information om Skogsmulle finns på Friluftsfrämjandets hemsida.

Text: Carin Fock/TT

Fakta: Skogsmulle och Friluftsfrämjandet

Skogsmulle är en sagofigur som skapade 1957 av Gösta Frohm för Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat för sin vita näverhatt med en lingonfärjad orrfjäder.

Skogsmulle är Friluftsfrämjandets symbol för hänsyn och respekt i naturen. Han är barnens vän och kommer gärna för att leka, sjunga och berätta om naturen. Hans speciella utrop är ”Hej – kollikokk.”

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation och är med över 108 000 medlemmar Sveriges största friluftsorganisation. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.

Källa: Friluftsfrämjandet

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL