Helena Granström tilldelas Harry Martinson-priset 2020

Helena Granström tilldelas 2020 års Harry Martinson-pris. Pressbild: Viktor Gårdsäter.

Författaren och kulturskribenten Helena Granström tilldelas 2020 års Harry Martinson-pris.

”Hennes författarskap ger uttryck för en stark civilisationskritik, manar till eftertanke och framhåller vikten av att se på naturen och andra varelser som subjekt och inte som objekt för exploatering till priset av ödeläggelse och utrotning”, lyder juryns motivering.

Helena Granström debuterade som författare 2008 med essän ”Alltings mått”, och skriver återkommande för Svenska Dagbladet, Expressen och Sydsvenskan. Hon släppte i januari romanen Betydelsen av kärlek på Weyler Förlag.

Priset på 83 950 kronor delas ut i samband med Harry Martinson-sällskapets årsmöte i Jämshög den 2 maj.

Tidigare mottagare av priset är bland andra Eva Ström, Christian Azar och Jan Eliasson.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.