Eva Ström får Harry Martinson-priset 2018

Eva Ström, poet och författare, är årets Harry Martinson-pristagare. Foto: Stefan Tell

Författaren Eva Ström tilldelas årets Harry Martinson-pris ”för ett författarskap som visar på sambandet mellan naturvetenskap och humaniora, bildning och nyfikenhet”.

Eva Ström är i grunden läkare men kan titulera sig författare, lyriker, prosaist, litteraturkritiker och dramatiker. Sedan 2010 är hon ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen Den brinnande zeppelinaren. Tidigare har hon belönats med bland annat Aniarapriset, Nordiska Rådets Litteraturpris och Samfundet De Nios Särskilda Pris.

Nu tilldelas hon Harry Martinson-priset, som delas ut till någon som verkar i Harry Martinsons anda.

– Jag ville bli läkare för jag ville förstå livet, och kämpa mot döden, berättar Eva Ström i ett pressmeddelande. Jag försökte sluta skriva när jag kom till Kristianstad 1974 och började som läkare på infektionskliniken. Jag tänkte att jag inte skulle skriva och inte heller lyssna på musik. Det fick mina tankar att vandra och bli oseriösa, ansåg jag, konstigt nog … Så jag höll upp med skrivandet ända till september 1976. Då var jag ledig en vecka. Då vällde plötsligt dikter fram nästan som ett vulkanutbrott. Det blev min första diktsamling, ”Den brinnande zeppelinaren”, som kom ut 1977. Det naturvetenskapliga synsättet har betytt mycket för mig. Jag ser kunskap och skönhet där.

Motiveringen lyder: ”Harry Martinson-priset för år 2018 tilldelas författaren Eva Ström för ett författarskap som visar på sambandet mellan naturvetenskap och humaniora, bildning och nyfikenhet. En insiktsfull oro över tillståndet i världen ställs mot en intensiv livskänsla med grund i noggrann iakttagelse och skildring av naturen. Det är lätt att känna igen hur Eva Ström och Harry Martinson har stor gemenskap beträffande teman och idéer i ett mångsidigt författarskap. Eva Ström har också i recensioner och artiklar visat på djup insikt och frändskap med Harry Martinsons tankevärld i naturens stora rymd.”

– Eva slår an en mörk grundton i många av sina dikter men det finns ofta ett stråk av humor i mörkheten, säger Ulf Redmo, jurymedlem och medlem i Harry Martinson sällskapet.

Juryn bestod av: Patrik Sjöstedt ordförande kultur- och fritidsnämnden i Olofströms kommun, Sara Rudolfsson kommunalråd i Olofströms kommun, samt Ingemar Lönnbom och Ulf Redmo från Harry Martinson-sällskapet.

Harry Martinson-priset delas ut till den, de eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL