Augustprisvinnaren Ann-Helén Laestadius väljer Romanus & Selling för vuxendebut

Författaren Ann-Helén Laestadius. Foto: Privat pressbild.

Hon fick Augustpriset 2016 för ungdomsromanen Tio över ett (Rabén & Sjögren). När Ann-Helén Laestadius nu ger ut sin första vuxenroman sker det på Romanus & Selling.

Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna, Bara en stöld, beskrivs i ett pressmeddelande som ”en spännande och gripande berättelse som utspelar sig mot fonden av den storslagna naturen i norra Sverige”.

– Bara en stöld är en berättelse som krävt sin tid och jag har jobbat med manuset i flera år. Det är en sårig och svår samisk historia som måste berättas och flera gånger under skrivandet har verkligheten kommit ikapp. Inte minst nu. Jag har snuddat vid historien i krönikor, i tidigare ungdomsböcker och i mina föreläsningar. Och nu är det hög tid att gestalta den i skönlitterär form, säger Ann-Helén Laestadius, i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört glada och stolta att vara det förlag som ger ut Ann-Helén Laestadius debut för vuxna läsare. Bara en stöld är djupt engagerande läsning, en insiktsfull skildring av hat och konflikter på små orter mellan människor som levt sida vid sida i generationer tillbaka. Det är skrämmande aktuellt och vidgar förståelsen för samernas sak, säger Susanna Romanus, förläggare, i samma pressmeddelande.

Ann-Helén Laestadius är journalist och författare. 2007 debuterade hon med ungdomsboken SMS från Soppero då hon vann en manustävling med temat ”Att vara ung same i dag”. Den följdes upp av ytterligare tre böcker, Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem.

År 2016 utkom ungdomsromanen Tio över ett för vilken hon tilldelades Augustpriset det året i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon också Norrlands Litteraturpris för Tio över ett och var Sommarpratare i Sveriges Radios P1.

– Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få ge ut min första roman för vuxna hos Romanus & Selling. Att få jobba med så välmeriterade förläggare på ett nystartat förlag är en dröm. Jag är övertygad om att jag har hittat rätt hem när jag nu tar ett nytt steg i mitt författarskap, säger Ann-Helén Laestadius.

Bara en stöld utges våren 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL