Augustpriset 2016 – alla vinnarna presenterade

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vinnarna av 2016 års Augustpriser blev Lina Wolff (skönlitterära), Nina Burton (fackbok) och Ann-Helén Laestadius (barn- och ungdomsbok). Lilla Augustpriset gick till Sigrid Nikka, Höllviken.

Det prestigefyllda Augustpriset delades ut i Stockholms Konserthus på måndagskvällen. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr och dessutom får pristagarna en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också det Lilla Augustpriset delats ut. Vinnaren får 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.


ANNONS


Stora bilden överst, från vänster: Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius, Lina Wolff. Foto Sören Andersson.

Lina Wolff (till vänster) tilldelas 2016 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De polyglotta älskarna. Foto: Sören Andersson.
Lina Wolff (till vänster) tilldelas 2016 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De polyglotta älskarna. Foto: Sören Andersson.

Bok-August-PolyglottaÅrets svenska skönlitterära bok
De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag
”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Läs även vår stora intervju med Lina Wolff >>

 

Augustpriset-2016-Nina-Burton-foto-Soren-Andersson
Nina Burton tilldelas 2016 års Augustpris i kategorin Årets svenska fackbok, för boken Gutenberggalaxens nova. Foto: Sören Andersson.

Augustpriset-2016-bok-GutenberggalaxenÅrets svenska fackbok
Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, Nina Burton, Albert Bonniers Förlag
Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Ann-Helén Laestadius tilldelas 2016 års Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, för boken Tio över ett. Foto: Sören Andersson.
Ann-Helén Laestadius tilldelas 2016 års Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, för boken Tio över ett. Foto: Sören Andersson.

Augustpriset-2016-bok-Tio-over-ettÅrets svenska barn- och ungdomsbok
Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

ANNONS
Sigrid Nikka, Höllviken, tilldelas Lilla Augustpriset 2016 för sin novell Då rallarrosen blommar. Foto: Sören Andersson.
Sigrid Nikka, Höllviken, tilldelas Lilla Augustpriset 2016 för sin novell Då rallarrosen blommar. Foto: Sören Andersson.

Lilla Augustpriset
Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.

Fakta om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. Sammanlagt skickades 447 titlar in till juryerna för bedömning 2016. Till den skönlitterära klassen skickades 149 titlar in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 148 titlar.

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 28 november. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. 632 texter skickades in till Lilla Augustpriset 2016.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Jurygrupper 2016
Årets svenska skönlitterära bok
Kaj Schueler, ordförande
Anna Gillinger
Björn Kohlström
Martina Lowden
Maarja Talgre

Årets svenska fackbok
Billy Ehn, ordförande
Yukiko Duke
Inga Lundén
Lars Strannegård
Emi-Simone Zawall

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Åsa Warnqvist, ordförande
Ulf Boëthius
Jonna Fries
Björn Sundmark
Magnus Utvik


ANNONS


Lilla Augustpriset
Erik Titusson, ordförande
Johanna Karlsson
Annika Nasiell
Marie Skeppstedt
Amanda Svensson

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …