Handbok för superhjältar är tillbaka – femte boken släpps i maj 2020

Agnes och Elias Våhlund har skrivit och tecknat barnboksserien Handbok för superhjältar. Foto: Kajsa Göransson

Succéserien Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund fortsätter. I maj kommer del 5, startskottet för en längre berättelse som ska sträcka sig över fyra böcker.

Elias och Agnes Våhlund har jobbat hårt de senaste åren. De har skrivit och tecknat fyra böcker i originalserien Handbok för superhjältar under loppet av två år, och därtill gjort ett flertal bonustitlar, bland annat Rollspelet och ett antal aktivitetsböcker.

Del fyra, Vargen kommer, släpptes i december 2018 och avslutade den första kvartetten om superhjälten Röda Masken (eller Lisa, som hon heter i vanliga fall). Nu är det klart att del fem kommer att vara färdig till slutet av maj 2020. Med den inleds en ny efterlängtad berättelse om Lisa, som även den utspelar sig i staden Rosenhill.

De fyra första böckerna kom ut snabbt, hur kommer det sig att del fem har dröjt lite?
– Det gick inte att hålla det höga tempot i längden. Jag jobbade 15–16 timmar om dagen, sju dagar i veckan ett par månader inför varje boksläpp. Dessutom sålde bokrättigheterna till 20 olika språk och även om jag fick hjälp så blev det fruktansvärt mycket arbete med att få till layouten för de olika böckerna. Vissa veckor kunde jag sitta med 3–4 böcker på olika språk som alla behövde korrigeras. Detta samtidigt som jag satt med illustrationerna till nästa bok, som redan var försenad. Det var helt ohållbart i längden, säger Agnes Våhlund till Boktugg.

– Vi fick mycket stöd från förlaget [Rabén & Sjögren] och utan deras hjälp hade det aldrig gått. Men vi insåg nog alla efter de fyra första böckerna att vi behövde ta en paus och fundera över hur vi la upp arbetet. Nu har vi fått flera bra människor som bland annat hjälper till med delar av bakgrundsillustrationerna. Så förhoppningsvis blir det lite mer humana arbetstider samtidigt som vi kan hålla samma höga utgivningstakt för de nästkommande fyra böckerna, säger Elias Våhlund.

Den femte boken får titeln Försvunna. Huvudkaraktären Lisa har skapat en superhjältegrupp tillsammans med sina forna plågoandar, Robert, Nick och Max. Men samarbetet i gruppen är uruselt. Ingenting fungerar och irritationen växer. Samtliga medlemmar i gruppen börjar tvivla på varandra och på sig själva. En stor del av detta bottnar i en önskan om samhörighet och en rädsla för utanförskapet. 

– I de första fyra böckerna ville vi lyfta temat mobbning, säger Elias. Men för att fånga läsarna behövde vi göra en berättelse som var så spännande att alla ville läsa den. Vi ville helt enkelt lura de unga läsarna att prata om mobbning. Nu, i bok fem till åtta, vill vi prata om samhörighet och utanförskap.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Samtidigt börjar det försvinna barn från staden. Polis är maktlös. För var dag som går försvinner allt fler barn. Lisa inser att hon måste göra något och att hon kommer behöva Robert, Nick och Max hjälp om hon ska lyckas finna de försvunna barnen.   

– På samma sätt som tidigare vill vi göra det så spännande att våra läsare bara måste läsa ett kapitel till, för att se hur det går. Då är ju barn som försvinner både läskigt och spännande, säger Elias.

Hur upplever ni att ni har utvecklats som författare och tecknare sedan första boken kom för tre år sedan? Och hur har serien utvecklats?
– Vi har funnit ett bättre arbetsflöde. Under arbetet med de första böckerna var vi ju tvungna att hitta på en stil som fungerade. Det var mycket testande och vi fick hitta på en massa olika regler för att få en struktur på det hela. Ibland kunde de reglerna bli hämmande. Men för var bok som gått har vi blivit mer bekväma med dessa regler, säger Agnes.

– När det gäller själva bokserien känns det galet lyxigt att få jobba vidare med de här karaktärerna och se dem vidareutvecklas. Ju fler böcker vi ger ut desto mer får vi lära känna Lisa, Robert, Nick och Max. Det känns också kul att få visa fler delar av Rosenhill och bygga vidare på vårt universum, säger Elias.

Bokserien har sålt i hundratusentals exemplar, närmare 500 000 enligt författarna, och har översatts till tjugo språk. Alla de fyra böckerna låg på topplistan över de mest sålda böckerna under hela 2019, på plats 6, 8, 9 och 14 – trots att de släpptes under 2017 och 2018.

Handbok för superhjältar. Försvunna

Handbok för superhjältar. Försvunna

"Bara de riktigt starka vågar visa sig svaga"

Det har gått en dryg månad sedan Rosenhills stora skurk, Wolfgang, hamnade bakom lås och bom. Fast det betyder inte att Lisa och Max, stadens egna superhjältar, kan ta ledigt. Fortfarande finns det några få skurkar som tror att de kan överlista superhjältarna. Läs mer »

Handbok för superhjältar. Vargen kommer

Handbok för superhjältar. Vargen kommer

"En superhjälte får aldrig avslöja sin riktiga identitet"

Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Läs mer »

Handbok för superhjältar. Ensam

Handbok för superhjältar. Ensam

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

"Ensam är inte stark"

Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende och vågar för första gången i sitt liv säga ifrån men i skolan hon är fortfarande lika ensam.

Om kvällarna flyger hon ut över staden och bekämpar brottslingar. Läs mer »

Handbok för superhjältar. Röda masken

Handbok för superhjältar. Röda masken

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

Om man drömmer om något tillräckligt länge kommer det en dag att bli verklighet. Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Läs mer »

Handbok för superhjältar. Handboken

Handbok för superhjältar. Handboken

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket. Läs mer »


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL