Här är de nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2020

Nina Wähä är nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2020 för sin bok Testamente. Foto: Kajsa Göransson

Nu är det klart vilka fyra titlar som nominerats till Sveriges Radios Romanpris. En lyssnarjury läser och diskuterar dem för att till slut utse en vinnare.

Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är lyssnarjuryn. För fjärde året består den av representanter från ett antal bokcirklar. Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i P1 Kultur under Litteraturveckan, i år under ledning av Jenny Teleman.

– En ovanligt rik samling romaner med både litterära kvaliteter och många komplexa ämnen att prata om. Riktiga bokcirkelböcker, med andra ord. Jag hade gärna själv varit med och diskuterat dem och ser verkligen fram emot att få höra samtalen om dessa böcker, säger kulturredaktionens Marie Lundström i ett pressmeddelande.

Marie Lundström kommer att leda prisutdelningen den 24 april.

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2020

Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

W av Steve Sem-Sandberg

Köttets tid av Lina Wolff

Testamente av Nina Wähä

Vilken roman som tilldelas Sveriges Radios Romanpris bestämmer en lyssnarjury som kommer att diskutera böckerna i P1 Kultur under Litteraturveckan i P1. Årets lyssnarjury består av fyra bokcirklar från Värmland och Närke. Vilka bokcirklar det är presenteras i mars.

Nomineringslistan sammanställs av en kritikergrupp med god överblick över den aktuella utgivningen. I den ingår frilanskritikerna Lina Kalmteg och Annina Rabe, samt Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad och Maria Götselius, litteraturredaktör SR Kultur.

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2020 genomförs den för fjärde året i rad och den stora finalen – prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris – äger rum på Scalateatern i Karlstad fredag 24 april. Litteraturgalans värd är Marie Lundström som till vardags leder Lundströms Bokradio.

Oktoberbarn

Oktoberbarn

Linda Boström Knausgårds tredje unisont hyllade roman

»Oktoberbarn är en djärv bok, genom sin trohet till litteraturen och språket snarare än till förnuftet och vetenskapen. Jag hoppas att denna bok får många läsare.« Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten  

»Linda Boström Knausgård Oktoberbarn sparkar luften ur mina lungor. Läs mer »

W

W

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Läs mer »

Köttets tid

Köttets tid

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Läs mer »

Testamente

Testamente

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,