ANNONS

Här är de nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2020

Nina Wähä är nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2020 för sin bok Testamente. Foto: Kajsa Göransson

Nu är det klart vilka fyra titlar som nominerats till Sveriges Radios Romanpris. En lyssnarjury läser och diskuterar dem för att till slut utse en vinnare.

Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är lyssnarjuryn. För fjärde året består den av representanter från ett antal bokcirklar. Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i P1 Kultur under Litteraturveckan, i år under ledning av Jenny Teleman.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– En ovanligt rik samling romaner med både litterära kvaliteter och många komplexa ämnen att prata om. Riktiga bokcirkelböcker, med andra ord. Jag hade gärna själv varit med och diskuterat dem och ser verkligen fram emot att få höra samtalen om dessa böcker, säger kulturredaktionens Marie Lundström i ett pressmeddelande.

Marie Lundström kommer att leda prisutdelningen den 24 april.

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2020

Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

W av Steve Sem-Sandberg

ANNONS

Köttets tid av Lina Wolff

Testamente av Nina Wähä

Vilken roman som tilldelas Sveriges Radios Romanpris bestämmer en lyssnarjury som kommer att diskutera böckerna i P1 Kultur under Litteraturveckan i P1. Årets lyssnarjury består av fyra bokcirklar från Värmland och Närke. Vilka bokcirklar det är presenteras i mars.

Är du en Boktugg-supporter? Det kostar bara 1 kr/dag >>

ANNONS

Nomineringslistan sammanställs av en kritikergrupp med god överblick över den aktuella utgivningen. I den ingår frilanskritikerna Lina Kalmteg och Annina Rabe, samt Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad och Maria Götselius, litteraturredaktör SR Kultur.

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2020 genomförs den för fjärde året i rad och den stora finalen – prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris – äger rum på Scalateatern i Karlstad fredag 24 april. Litteraturgalans värd är Marie Lundström som till vardags leder Lundströms Bokradio.

Oktoberbarn

Oktoberbarn

 

Linda Boström Knausgårds tredje unisont hyllade roman

»Oktoberbarn är en djärv bok, genom sin trohet till litteraturen och språket snarare än till förnuftet och vetenskapen. Jag hoppas att denna bok får många läsare.« Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten  

»Linda Boström Knausgård Oktoberbarn sparkar luften ur mina lungor. Läs mer »

W

W

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Läs mer »

Köttets tid

Köttets tid

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Läs mer »

Testamente

Testamente

<p align="left" dir="ltr">Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva. Läs mer »
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL