Tora Lindberg i Kiruna Bokhandel blir chefredaktör för KirunaTidningen

Bokhandlare Tora Lindberg ersätter Kjell Törmä som chefredaktör för KirunaTidningen.

Bokhandlaren Tora Lindberg återvänder till sina rötter som journalist och blir chefredaktör för KirunaTidningen. Hon tänker dock inte släppa Kiruna Bokhandel och Kiruna Bokfestival.

 – Det känns otroligt ärofyllt att ha fått detta uppdrag och jag ser fram emot att jobba med att göra en tidning för nuvarande, tidigare och kanske blivande kirunabor, säger Tora Lindberg i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

KirunaTidningen byter, för första gången i dess 28-åriga historia, chefredaktör och ansvarig utgivare. Ny på posten blir Tora Lindberg, känd för kirunaborna som bokhandlare i Kiruna Bokhandel och för hennes författarsamtal under Kiruna Bokfestival. Men Tora är även utbildad journalist och har tidigare arbetat för bland annat Sameradion. Hon återvänder därmed till sitt tidigare yrke men ska fortsätta att också vara engagerad i bokhandeln och bokfestivalen. Tora Lindberg tillträder som chefredaktör och ansvarig utgivare från och med 8 januari 2020 och arbetet med KirunaTidningens februarinummer.

Hon ersätter Kjell Törmä som chefredaktör för KirunaTidningen. Kjell sätter därmed punkt för ett 28-årigt livsverk.

”Kjell har lett arbetet med KirunaTidningen ända sedan starten 1991 då den ideella Tidningsföreningen vågade sig på utmaningen att skapa ett “oberoende lokalpatriotiskt” månadsmagasin för Kiruna. Först efter några år hade vi i föreningen möjlighet att börja arvodera Kjell för arbetet”, skriver tidningen.

Tidningsföreningen har även beslutat att som ett tack och en hyllning inrätta ett Kjell Törmä-stipendium. Det kommer att tilldelas personer som skildrat Kiruna och Kirunaborna på ett skickligt, träffande och hoppingivande sätt, det vill säga i Kjells anda. Stipendiet blir på 20 000 kronor och ska delas ut en gång per år i fem år framåt. Första stipendiaten utses i augusti 2020.

 – Man ska inte glömma att KirunaTidningen aldrig hade kunnat göras utan väldigt många människors ideella insatser under åren och att min insats skulle uppskattas på detta sätt hade jag aldrig kunna föreställa mig. Jag känner mig enormt stolt och hedrad, säger Kjell Törmä.

Hallå där, Tora Lindberg. Hur ska du hinna med bokhandeln och Kiruna Bokfestival med nytt jobb som chefredaktör?
– Mina fantastiska kollegor på bokhandeln kommer att öka sina arbetstider så vi har täckt personalbiten. Ansvaret för bokhandeln kommer jag att ha även i fortsättningen och kunderna kommer att träffa mig i butiken då och då. Bokfestivalen kommer jag att jobba med på samma sätt som tidigare tillsammans med Kiruna stadsbibliotek. Då KirunaTidningen är en månadstidning som alltid haft många medarbetare kommer jag att kunna planera mitt arbete så att ingen av verksamheterna blir lidande. Det var ju tidningen som för åtta år sedan startade bokhandeln så vi har alltid jobbat nära varandra, säger Tora Lindberg till Boktugg.

Många lokaltidningar har haft problem de senaste åren med minskade annonsintäkter. Flera har köpts upp eller slagits ihop. Men KirunaTidningen verkar inte ha drabbats.

– KirunaTidningen är en av få papperstidningar som behållit sina prenumeranter år efter år. En förklaring är att vi inte kommer ut på nätet, en annan att Kiruna är så högintressant. 50 procent av våra prenumeranter bor utanför Kiruna och det är inte bara utflyttade Kirunabor utan andra personer som tycker att det vi gör häruppe är spännande. Jag hoppas på att öka antalet prenumeranter ytterligare framöver genom att kanske tilltala en något yngre läsgrupp och också vara mer synliga i sociala medier, säger Tora Lindberg. 

Hur går förresten julhandeln i år och hur ser det ut för Kiruna Bokhandel under 2019 totalt sett?
– Julhandeln är i full gång och vi märker av ett ökat kundintresse då förra årets fiasko för nätbokhandlarna och deras leveranstider gjorde att många stod utan julklappar i bokform. I år beställer de via oss istället, om böckerna inte redan finns i våra hyllor. Vi täljer inte guld, det tror jag inte att någon bokhandlare gör idag, men vi går runt och ekonomin känns stabil, säger Tora.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.