Lokalt och välfyllt lockar kunder till Kirunas uppmärksammade bokhandel

Tora Lindberg driver Kiruna bokhandel. Bild Peter Pääjärvi

Det lokala, det är nyckeln till framgång för flerfaldigt prisbelönta Kiruna bokhandel och Tora Lindberg. Lokalt gäller både litteratur och engagemang och är viktigt för såväl Kirunabor som turister. Med en webbutik har bokhandeln fått kunder även utanför Kiruna.

Nu är det ett drygt år sedan Kiruna bokhandel flyttade in i sina nya lokaler efter att Kiruna på grund av stadsflytten fått ett helt nytt centrum. Lokalerna är specialritade efter bokhandelns önskemål.

– Det har varit otroligt lyxigt att få sitta med en arkitekt och spåna idéer som sedan förverkligats till en jättefin butik. Det mest utmanande har nog varit sådana värdsliga ting som bärande väggar och element som inte varit där vi önskat, säger Tora Lindberg som driver bokhandeln. 

Hur har bokhandeln utvecklats sedan starten 2011?

– Vi startade väldigt ödmjukt, måste jag nog säga. Många rådde oss att ha ett litet utbud och känna av marknaden. Men suget efter en bokhandel var så stort hos Kirunaborna att vi snabbt fick tänka om och beställde lastbil efter lastbil med böcker och varor för att möta efterfrågan. Det har vi fortsatt med. En välfylld butik med ett brett utbud har varit vår framgång. Och det lokala. Lokal litteratur är så viktig i en stad som Kiruna. Väldigt många är intresserade av vår stad och Kirunaborna själva vill läsa allt som skrivs om staden så böcker med lokal anknytning är viktiga.

– Förra året lanserade vi en webshop via Ugglan och den har väl tagit oss in i framtiden kan man säga. Vi har nått en ny kundkrets utanför Kiruna. 

Sortimentet har förändrats något under åren.

– Ja, sortimentet har förskjutits något från att ha över 80% böcker och resten så kallat non-books till att nu vara nere på kanske 70% böcker. Våra nya lokaler i en av nya centrums gallerior har gjort att fler kunder ser vårt breda utbud och att vi inte bara har böcker så vi har utökat pyssel- och pusselsortimentet. Många Kirunabor säger att de, nu efter flytten, varit in till oss för första gången någonsin när de nu tydligare ser vad vi har. De kanske var på väg till någon av våra grannbutiker när de upptäckt något spännande i bokhandeln.

Vilken roll spelar bokhandeln för kulturen i Kiruna?

– Vi har nog spelat en stor roll för bokälskande och blivande bokslukande Kirunabor. Framför allt genom samarbetet med stadsbiblioteket med vilka vi under sju år anordnat Kiruna Bokfestival. Dit kom varje år uppemot 4000 besökare utspritt på de olika evenemangen. Biblioteket är fantastiska på att erbjuda olika åldrar litterära upplevelser och tillsammans blev det ett stort och fint arrangemang.

Hur har Kiruna bokfestival fått så stort genomslag? 

– Kiruna i sig är något alldeles speciellt. Väldigt många är nyfikna på staden, på stadsomvandlingen och vår unika historia. Det i kombination med en genomarbetad och proffsig festival har gjort att ordet har spridits och det är vi väldigt tacksamma för. Jag kan inte nog lyfta den vikt samarbetet med Kiruna stadsbibliotek haft och har för bokhandeln. Vi har olika styrkor i våra verksamheter och tillsammans blev det något fantastiskt. Sedan kom pandemin och flytten. Våra gamla arenor har stängt och nya har byggts. Därför ligger festivalen lite i träda. Dock fortsätter samarbetet och bokhandeln var så sent som förra veckan och sålde böcker på ett författarframträdande på stadsbiblioteket

Hur började samarbetet med biblioteket? 

– Allt handlar nog om personligheter som klickar. Jag och bibliotekschefen Carina Bergsten har kompletterat varandra på ett otroligt givande sätt och tillsammans med engagerade kollegor har vi kunnat bygga ett fint samarbete. Men det tar tid och kraft att planera och genomföra ett så pass stort evenemang och det senaste året har vi på bokhandeln, med vår lilla personalstyrka, varit tvungna att prioritera butiken framför stora evenemang.

Är det några andra evenemang eller samarbeten som du skulle vilja utforska?

– Vi har för andra året i rad en festival i Kiruna som heter KulturaKiruna där kultur möts på olika sätt, inte bara litteratur. Vi är inte involverade i det mer än att vi sålt böcker under arrangemanget och det känns fint att vara med på ett hörn. 

Bokhandeln tog nyligen emot Reinhold Hedenblads stipendium, utsågs tidigare i år till Årets företagare i Kiruna och har varit Årets bokhandel, fått Dag Klackenbergs stipendium och Stora Anita Linde-priset för sin ”entusiasm för mötet mellan Boken och Läsaren.

– Det är så fint att vi, så långt upp i landet, blivit uppmärksammade och det från olika håll. Vart och ett av priserna värmer lika mycket. Få trodde nog att det skulle fungera med en välsorterad bokhandel i en så pass liten stad mitt ute i fjällvärlden och det är roligt att vi kunde visa att det faktiskt gjorde det. Kirunaborna är måna om sin lokala handel.

Hur ser framtidsplanerna för bokhandeln ut?

– Vi vill se till att Kiruna har en välsorterad och välbesökt bokhandel långt in i framtiden. Det engagemang vår personal har och den vilja att ge god service till kunderna gör all skillnad. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.