fbpx

Deltagarrekord på Kiruna bokmässa och drygt 4 000 besökare på Kiruna bokfestival 2019

Tora Lindberg samtalar med Nina Wähä och Karin Smirnoff under Kiruna bokfestival. Foto: Johan Ylitalo

Den 12–17 oktober firades litteraturen runtom i Kiruna med bokmässa, författarsamtal och signeringar. Vi ställer några frågor till en av projektledarna, Tora Lindberg från Kiruna Bokhandel.

Hej Tora, vad är ditt intryck av årets festival?
– Vi är jättenöjda nu när vi summerar festivalen. Den var välbesökt, varm och intressant, precis som vi vill att den ska vara! Många besökare har hört av sig och beskrivit den som mycket uppskattad.

Vet du hur många besökare som kom på bokmässan och de olika författarkvällarna?
– Under lördagens Kiruna Bokmässa räknar vi med cirka 1 000 besökare, under författarkvällarna hade vi 1 100 besökare och under Bokfestivalen Ung var det 2 000 barn som kom från hela kommunens förskolor och skolor, så totalt drygt 4 000 besökare under veckan.

ANNONS

Något i år som var nytt jämfört med tidigare år?
– Vi utökade Bokfestivalen Ung till en ytterligare dag för att möta den stora efterfrågan. Det var deltagarrekord under Kiruna Bokmässa där 40 Norrbottenförfattare och förlag ställde ut, en ökning med 30 procent. Superroligt!

Det var du som samtalade med författarna under de tre kvällarna, berätta lite om den upplevelsen?
– Det är alltid spännande att se vart samtalen tar vägen vid mötet med författarna på scenen. Publiken bidrar med en väldigt fin stämning och lyfter samtalen med sitt gensvar. Jag tror att samtalen med Pascal Engman, Tove Alsterdal och Jonas Bonnier överraskade många med varma, roliga och engagerande berättelser. Sedan var det ju lite extra roligt att vi hade besök av Nina Wähä som nu blivit nominerad till Augustpriset!

Vad tar ni med er till nästa år – för det blir väl festival då igen?
– Det blir absolut en festival även nästa år! Vi kommer att fortsätta försöka hitta författarskap som överraskar, förnyar tankar och lyfter litteraturintresset i Kiruna. Vi är så tacksamma över vår fina publik och vill ge dem en vecka men upplevelser de kan värma sig med hela vintern!
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny