Boktips: Tio bra böcker som får dina barn att somna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nattningen med barnen är tudelad: underbar, för att den är så mysig, och svår ibland, för att de inte vill sova vad du än gör. En bra bok hjälper – här är våra tips.

Den där speciella stunden på kvällen …

Många av oss minns själva våra favoritböcker från läggningen när vi var små. Vi ville höra dem om och om igen. Repetitionen ger ju lugn och trygghet, just innan sömnen inträder.

Nu har du själv egna barn och det är dags för nattning, och vi vet alla hur stort utbudet kan verka när man letar på måfå. Vi valde de här böckerna, eftersom det är böcker som vi själva använt med våra egna barn, och för att det är böcker som vi blivit tipsade om. Märkligt nog älskar ju ungar samma böcker ibland, oavsett vem du frågar.

Med på listan finns både klassiker, som boken om Alfons Åberg, men också nya verk som Kan inte sova, mämmä av välkände Stefan Casta. Kanske är det klokt att prova ett par av tipsen, för att verkligen hitta rätt. Åldern på barnet spelar ju också in.

Och som bonus finns ett tips för er föräldrar med på listan. Hittar du den?

Mycket nöje och många fina mysstunder med barnen önskas er alla.

Boktips: Tio bra böcker som får dina barn att somna

1. Kan inte sova, mämmä! av Stefan Casta

Lilla lammet fortsätter att upptäcka världen utanför ladan. I den här boken har Lilla lammet svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Plötsligt börjar stjärnorna tändas på himlen. De bildar vackra figurer. Lilla lammet är törstig. Hon vågar egentligen inte gå till bäcken men gör det ändå, trots att hon är rädd för vargen! 
Det blir ett litet äventyr där hon tror att hon träffar vargen, men det lilla barnet som tittar i boken kan se att det är räven, ugglan och haren.

Precis som i Är det du, Mämmä? (2014) så är det lagom spännande och tokigt för den lill läsaren 

2. Godnatt allihop av Chris Haughton

Godnatt allihop utkom första gången 2016. Det är en charmig och finurlig godnattsaga av Chris Haughton, en av de internationellt mest uppmärksammade bilderboksskaparna idag. Bland hans andra böcker finns även favoriterna Mamma bortaSchh! Vi har en plan och Åh nej, Bruno! utgivna på svenska.

”Den genomgående sömnigheten är uttrycksfullt rolig (och smittande!), med trötta ögonlock och hängande öron på alla utom Lilla Björn, och färgsättningen är rena explosionen, en solnedgång i lysande färger.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Godnatt allihop

Godnatt allihop

3. Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin

Kämpar du med att få ditt barn att somna?  Gå med föräldrar över hela världen som har anammat Kaninen som så gärna ville somna som en naturlig del av nattningsrutinerna. När Kalle Kanin inte kan somna, tar mamma Kanin med honom att träffa farbror trollkarl som vet precis vad de ska göra för att somna. Ditt barn kommer att följa med Kalle Kanin på hans resa när de träffar olika karaktärer som hjälper dem att vaggas till sömns tillsammans med deras nya vänner. Denna banbrytande internationella bästsäljare kommer med säkerhet att göra nattningsrutinen till en kärleksfull avslutning på dagen. Med hjälp av en innovativ skrivteknik kommer ditt barn att slappna av och få en lugn stund när det är dags att sova.

Godnattsagan Kaninen som så gärna ville somna är boken som blivit ett bästsäljande fenomen som toppat bästsäljarlistor i flera länder, översatt till 47 språk och lovordas av föräldrar världen över. Den här utgåvan innehåller nya illustrationer av Sydney Hanson som har illustrerat de andra fina böckerna i serien: Elefanten som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna. Variera nattningen med ditt barns favoritkaraktärer!  

Beteendevetare Carl-Johan Forssén Ehrlins enkla berättelse använder ett unikt och distinkt språkmönster som kommer att hjälpa ditt barn att slappna av och somna på kvällen eller vid sovstund under dagen. Ta tillbaka kvällen och underlätta nattningen idag!

4. Julia är trött av Eva Eriksson, Lisa Moroni

Julia är så trött så trött. Hon måste gå och lägga sig. Ja, nu somnar hon … nästan! Eva Eriksson och Lisa Moroni har skapat en serie varma och mysiga småbarnsböcker om charmtrollet ”Julia”. Vardagsnära berättelser med mycket humor och igenkänning för tvååringar och deras familjer. Julias fötter är så trötta och benen orkar nästan inte gå. Pappa tar av strumporna och byxorna. Armarna är så tunga, de har burit så mycket i dag. Till och med tänderna är sömniga. Och nu vill Julias ögon bara blunda. Nu somnar hon … Sov så gott. Sov så gott.
– Macka! säger Julia och sätter sig upp. I Julia-böckerna möts tre generationer i ett spännande samarbete. Eva Eriksson och Lisa Moroni, mor och dotter, både skriver och illustrerar böckerna tillsammans, och Lisas dotter Julia står för inspirationen. Läs också: Julia gömmer sig, Julia hämtar strumpor, Julia äter allt, Julia sätter sig och Julia hjälper till.

5. Örnis bilar av Carl Johan De Geer

Lille Örni ligger och sover i sin säng. Då ringer hans röda telefon – det är brandkåren som behöver hjälp!Och visst ställer Örni upp och kör brandbilen när han som brukar köra den är sjuk. Med skrikande däck sladdar han in på Mariatorget för att släcka elden som rasar i kiosken. Allt går bra och när brandsoldaterna och Örni är tillbaka på brandstationen, festar de på vattenskadat godis som de fått av flickan i kiosken. Men då ringer telefonen och det är bilmekanikern som behöver hjälp med att bärga krockade bilar på Hornsgatan. Han som brukar köra bärgningsbilen är sjuk, kan möjligen Örni rycka in? Visst kan han det! Örni bärgar bilar, men det är jobbigt, överallt står det krockade bilar och de som väntar är så arga!     När Örni äntligen är tillbaka i sin säng ringer hans röda telefon igen. I hamnen måste hundra sportbilar och massor med bananlådor lastas av med den stora kranen och han som brukar göra det är sjuk. Kan inte Örni komma dit och hjälpa dem? De vet inte vad de ska ta sig till! Örni funderar på saken, men man kan faktiskt inte gör flera saker på en gång och han sover nu. Men imorgon kan han kanske hjälpa till …
Sällan har en bilderbok fått så mycket uppmärksamhet och så många märkliga och uppskattande recensioner som ”Örnis bilar” när den kom ut första gången 1994: får brandmän se ut på det här viset och var det inte på tok för många manliga attribut samlade på 32 sidor?   Helt klart var att Carl Johan De Geer (konstnär, författare, filmmakare) och Jan Lööf  (unik & stilbildande författare och konstnär samt musiker) skapat en riktigt höjdare bland bilderböcker!

Örnis bilar

Örnis bilar

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2008-02-01
 • ISBN: 9789163858468

6. God natt, min lilla kanin Jörg Mühle

I God natt, min lilla kanin är läsaren med och lägger Lilla kanin. Knacka honom på ryggen så vänder han sig om och klappa i händerna så hoppar han i sin pyjamas. Puffa sedan till hans kudde och ge honom en god natt-puss. Sedan är det bara en sak kvar att göra innan han kan somna, släcka lampan.

God natt, min lilla kanin

God natt, min lilla kanin

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Boardbook
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-04-29
 • ISBN: 9789150117240

7. God natt! : Om små och stora barns sömn av Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky

Vi människor sover upp till en tredjedel av våra liv! För barn är sömnen extra viktig och föremål för mycket tankar och oro hos föräldrar, särskilt under de första åren.

God natt! Om små och stora barns sömn ger föräldrar svar på de vanligaste frågorna kring barn och sömn, från småbarnsårens stökiga nätter till tonårstidens omvända dygnsrytm. Barns och ungdomars sömn, och de vanligaste sömnstörningarna, blir i boken belysta ur ett biologiskt oh kulturellt perspektiv. Författarna granskar också det vetenskapliga stödet för olika metoder som används världen över för att komma till rätta med sömnproblem.

Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky är båda leg. psykolog och leg. psykoterapeut med lång erfarenhet av patientarbete och forskning.

Man hör ju och läser överallt att barn som är åtta år ska sova från klockan åtta på kvällen, annars får de för lite sömn. Det har stressat mig något oerhört eftersom vår dotter aldrig velat somna så tidigt. Kvällarna har blivit infernon av tjat om att hon ska lägga sig, släcka lampan, ligga still, försöka sova. Det var en så enorm lättnad när en psykolog berättade för mig att den sortens rekommendationer inte gäller alla barn utan att man måste utgå från sitt eget barn och vilket sömnbehov det har. Nu kan jag låta henne vara vaken längre och våra kvällar är plötsligt mysiga. Så oändligt mycket skönare! Jag önskar bara att jag hade fått veta det lite tidigare

8. Snart sover du : ett års god natt av Haddy Njie, Lisa Aisato

Snart sover du av systrarna Haddy Njie och Lisa Aisato är en god natt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texten på vers kopplar barnets sömn till årstiderna; till våren som sover om vintern, sommaren som sover om våren, hösten som sover om sommaren och vintern som sover om hösten. Minnen och upplevelser som kopplas till varje årstid och med vidunderligt vackra och stämningsfulla illustrationer. Poesi i ord och bild.
Snart sover du är en bok. Men texten kan också sjungas. Haddy och Lisa samlade sina vänner i alla åldrar att sjunga in boken och på www.snartsoverdu.no kan du höra resultatet. Du kan också ladda ned melodin utan sång för att göra din egen version. Sång, melodi och noter laddas ned helt gratis.
”Är Haddy Njies och Lisa Asatos bilderbok årets vackraste? Ger associationer till de stora barnboksklassikerna.” Dagbladet, Catherine Kröger
”Helt genialt från supersystrarna” Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG 

Snart sover du : ett års god natt

Snart sover du : ett års god natt

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-23
 • ISBN: 9789163895593

9. God natt, natt av Gro Dahle

Stunden precis in­nan­ man somnar kan vara besvärlig både för vuxna och barn. Allt det som man har varit med om under den gångna dagen kan börja surra bålgetingslikt i ens stackars uttänjda huvud ?? händelser ?? repliker ?? tonfall. Men stunden ifråga är också en sorts gränszon mot nattens vidsträckta och outforskade djup, mot det underliga, parallella liv man lever i sina drömmar, livet på spegelns baksida, det man bara minns lite grann av på morgonen, om man nu minns något alls.Det är klart att man kan vara rädd för den stunden. För alla tankar och känslor som kan dyka upp. Hur vet man att världen kommer att finnas kvar nästa morgon? Att de människor som man älskar kommer att göra det? Att man kommer att vakna som sig själv och inte som någon annan?Gro Dahles och Svein Nyhus God natt, natt är en vacker bok för barn mellan 2 och 299 år om att säga ”God natt!” till allting innan man somnar ? så att allting verkligen kommer att finnas kvar när man slår upp ögonen. Den handlar också om hur man säger ”God natt!” till det som är besvärligt i tillvaron, för också det måste ju få vara med, också det gör en ju till människa.I God natt, natt lär man sig bli vän med natten.Och med dagen också.

God natt, natt

God natt, natt

10. God natt : känselbok att ta och titta på av Sabine Nielsen

Följ med på upptäcktsfärd och lär känna djuren som är vakna på natten. Stora härliga sidor med färgglada illustrationer, texter med fyndiga rim som passar de yngsta. På en del sidor finns taktila ytor i testat material som är anpassade för små barnhänder och man kan få en känsla av hur det skulle vara att klappa just det djuret.
Boken är lämplig från 12 månader. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL