Irländare vill få hem James Joyces kvarlevor

James Joyce kvarlevor bör flyttas från Schweiz till hans hemland Irland, anser invånare i Dublin där författaren föddes. Arkivbild: Shawn Pogatchnik.

En grupp Dublinbor driver en kampanj för att föra tillbaka författaren James Joyce till hans gamla hemstad.

I veckan klubbade fullmäktige i Dublin-förorten Rathgar, där Joyce föddes, igenom ett förslag som går ut på att Irlands regering ska begära att författarens kvarlevor repatrieras från Schweiz där han ligger begraven.

– Det här var något som vi fick höra att hans familj ville och därför förs diskussioner för att skynda på processen. Det var hans önskan och jag tycker att vi ska försöka hedra den och hans ställning, säger fullmäktigeledamoten Dermot Lacey.

James Joyce dog vid 58 års ålder och är begravd bredvid sin fru Nora och andra familjemedlemmar i Zürich. Enligt förslaget ska alla kvarlevor flyttas till Irland innan 100-årsminnet av romanen Odysseus, som gavs ut 1922. Romanen förbjöds i det katolska Irland, vilket innebär att James Joyce vägrade besöka sitt hemland under de sista 29 åren av sitt liv.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,