ANNONS

Irländare vill få hem James Joyces kvarlevor

James Joyce kvarlevor bör flyttas från Schweiz till hans hemland Irland, anser invånare i Dublin där författaren föddes. Arkivbild: Shawn Pogatchnik.

En grupp Dublinbor driver en kampanj för att föra tillbaka författaren James Joyce till hans gamla hemstad.

I veckan klubbade fullmäktige i Dublin-förorten Rathgar, där Joyce föddes, igenom ett förslag som går ut på att Irlands regering ska begära att författarens kvarlevor repatrieras från Schweiz där han ligger begraven.

– Det här var något som vi fick höra att hans familj ville och därför förs diskussioner för att skynda på processen. Det var hans önskan och jag tycker att vi ska försöka hedra den och hans ställning, säger fullmäktigeledamoten Dermot Lacey.

ANNONS

James Joyce dog vid 58 års ålder och är begravd bredvid sin fru Nora och andra familjemedlemmar i Zürich. Enligt förslaget ska alla kvarlevor flyttas till Irland innan 100-årsminnet av romanen Odysseus, som gavs ut 1922. Romanen förbjöds i det katolska Irland, vilket innebär att James Joyce vägrade besöka sitt hemland under de sista 29 åren av sitt liv.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se