Audible lanserar officiellt i Sverige - men fortfarande på engelska med engelska titlar. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Amazonägda Audible lanseras idag i Sverige – med svenska profiler på engelska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Audible (som ägs av Amazon) lanserar idag Audible.se på den svenska marknaden. En del av strategin blir Audible Original Podcasts med svenska profiler – på engelska. Först ut är Curios med Micael Dahlén.

– Vi vet att svenska lyssnare är bland de mest entusiastiska konsumenterna av ljudinnehåll i hela världen, och deras nyfikenhet och utforskarmentalitet blir väldigt tydlig när vi ser till den breda mängden av ämnen som de är intresserade av att lyssna på. Vi är väldigt exalterade över att få chansen att mer direkt adressera våra svenska kunder med det nya, kurerade och redaktionella innehållet som vi nu tillgängliggör, säger Tracey Markham, SVP på Audible i ett pressmeddelande.


ANNONS


Alla har undrat: när kommer Amazon till Sverige? Svaret är att både Amazon, Kindle och Audible har haft många svenska kunder sedan flera år tillbaka. Successivt har Audible börjat marknadsföra sig alltmer mot svenska kunder, exempelvis via bannerannonser med Harry Potter riktade till en svensk publik.

Idag lanseras Audible officiellt i Sverige

Men idag blev det officiellt, Amazon lanserar webbadressen audible.se (som visserligen dirigeras om till audible.co.uk/ep/sweden) som är direkt riktad till svenska kunder – men fortfarande på engelska.

”Hello Sweden, explore more than 300 000 audiobooks and Audible Original Podcasts”, skriver Audible på landningssidan och uppmanar att prova gratis i 30 dagar. Priset därefter är 7,99 pund i månaden (motsvarande 100 kr). Till skillnad från de svenska abonnemangstjänsterna så ingår i Audible-abonnemanget endast en bok i månaden, men å andra sidan laddar kunden ner och äger denna även om abonnemanget avslutats. Dessutom kan man lyssna på Audibles alla podcasts.

I pressmeddelandet står det dock att Audible ”introducerar idag ett noggrant utvalt utbud av kurerat innehåll för svenska lyssnare via audible.se. I tillägg tillgängliggörs delar av Audibles omfattande bibliotek med engelskspråkiga, internationella titlar och originalinnehåll i podcastformat på sajten”.

ANNONS

Fokus på engelskspråkigt innehåll – av svenskar

Det verkar alltså som att Audible åtminstone inledningsvis kommer att strunta i innehåll på svenska. (Uppdatering: Audible har redan över 2000 titlar på svenska, vilket dock är en bråkdel av den totala svenska ljudboksutgivningen) Istället går de andra vägen och erbjuder svenska profiler möjlighet att nå en internationell publik genom att göra podcasts åt Audible.

”Programmen görs tillgängliga för Audibles miljontals användare världen över, vilket ger en internationell publik möjlighet att få en unik inblick i svenska berättelser och svenska perspektiv. Det första programmet som lanseras är Curious with Micael Dahlen, som följer den framstående ekonomen, författaren och professorn när han med glimten i ögat utforskar olika frågeställningar som hör det moderna livet till, tillsammans med ledande tänkare världen över. Curious with Micael Dahlen är skapad och framtagen i samarbete med den Stockholmsbaserade contentbyrån Soundtelling, och finns tillgänglig från och med den 25 oktober”, skriver Audible och tillägger:

”Fler program där svenska talanger och deras berättelser lyfts fram är också under produktion.”

Faktum är att lanseringskampanjen redan är igång och lite oväntat sker den offline. Marknadsföringskampanjen har döpts till ”For the Curious Kind” och ska spela på svenskars nyfikenhet.

”Kampanjen syftar till att visa hur ett medlemskap på Audible både ger nyfikna lyssnare tillgång till tankeväckande och utmärkande titlar, men också tillgång till världens största utbud av ljudböcker och annat talat innehåll.”

Utomhuskampanjen i Stockholm och Malmö består av både digital och fysisk skyltning med mystiska ord, som bland annat ”Monkey Heaven”, ”Animal Bath”, och ”Axehound”. När någon söker på dessa ord, lär de sig att frasen är ett utdrag från en ljudbok som finns tillgänglig via Audible. Som en belöning för sin nyfikenhet får de dessutom möjlighet att ladda ned ljudboken kostnadsfritt som en del av deras 30-dagars provperiod. Kampanjen har tagits fram av ANR BBDO, Stockholm.

Boktuggs analys

Amazon väljer en intressant väg att gå in på den svenska marknaden. En snabb kontroll av de nordiska länderna visar att det finns en sida för Danmark som dock är lite annorlunda uppbyggd då den delvis är på danska och har en flik med ”Dansk Bedst Sælgende” där man finner titlar på danska utöver alla engelska. För Norge och Finland finner vi inga motsvarande sidor.

Vi vet sedan tidigare att svenskar läser en hel del böcker på originalspråk vilket tvingat förlagen att bli snabbare med översättningar och allt oftare samordnar med den internationella releasen av stora titlar. Liksom att läsare av fantasy men även många fackböcker söker sig till originalspråket engelska. Storytel och de övriga svenska abonnemangstjänsterna har själva utökat sitt sortiment av ljudböcker på engelska och därmed väckt intresset.


ANNONS


Men det är ett intressant grepp att använda svenska profiler för urval av böcker och även att skapa podcasts med svenska författare (och kanske andra profiler) som kan lockas med att nå ut i hela Audibles universum – exempelvis det stora landet i väster.

Med sin prismodell så slår Audible mest direkt mot Bokus Play som erbjuder just en bok i månaden för 79 kr i sin basmodell. Audible saknar (än så länge) svenska titlar, men har i gengäld mycket större engelskt utbud och exklusiva podcasts.

I jämförelse med Storytel, Nextory och Bookbeat har Audible lägre pris – men inte fri lyssning på alla ljudböcker och dessutom inte svenska titlar (än). Samtidigt har de eget original-innehåll i form av påkostade podcasts med tunga namn. Då tänker jag inte främst på de svenska profilerna utan de författare som skrivit direkt för Audible i USA.

Fakta om Audible

Audible, Inc., är ett Amazonägt bolag och en av världens största leverantör av ljudinnehåll. Katalogen består av fler än 300 000 program och titlar från ledande ljudboksutgivare, etermedier, underhållare, tidningsförlag och leverantörer av företagsinformation. I genomsnitt lyssnar användare på innehåll via Audible 2 timmar om dagen. Under 2018 laddades nästan 3 miljarder timmar av innehåll ned via tjänsten. Amazon köpte Audible 2008 för 300 miljoner dollar. Hur många abonnenter Audible har är inte officiellt men det har tidigare talats om ”miljontals”.

Rättelse: i en tidig version var månadspriset på Audible angivet till 7,99 euro men det ska vara 7,99 pund.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.


Uppdateras under dagen …