Dagens boktips med mera – 1 oktober 2019

Den 1 oktober 1946 avslutades Nürnbergprocessen, där krigsförbrytare från andra världskriget ställts inför rätta och i flera fall dömts till döden.

Vår syn på historien och hur vi minns den påverkar i hög rad också framtiden. Det är rättegångarna i Nürnberg ett bra exempel på.

Rättegångarna som påverkade hela världen 1946

För varje år som går hamnar vi allt längre ifrån viktiga datum i vår egen historia. Det låter så klart banalt, och väldigt självklart. Men när man ser till särskilda händelser blir resultatet ödesdigert. Som krigsrättegångarna i Nürnberg, som avslutades just den 1 oktober 1946, och där oerhört viktiga vittnesmål framträdde för att klargöra vad som hänt i de tyska lägren. Sådant måste världen minnas.

Själva Nürnbergprocessen, som den kallades, höll på mellan 20 november 1945 och 1 oktober 1946, och leddes av de allierade. Inför rätta stod 24 militära ledare från Nazityskland. Från början hade man tänkt avrätta dem allihop utan rättegång, något Stalin motsatte sig.

Flera dömdes ändå till döden, när rättegångarna avslutades. Bland dem fanns Joachim von Ribbentrop, Julius Streicher och Karl Dönitz.

Exempel på böcker på ämnet är Vägen till Nürnberg : en berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa, Att bo granne med ondskan : Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen, Frågor jag fått om Förintelsen och Raoul Wallenberg i Budapest : människan, myten och förintelsen.

Nya böcker som släpps idag

Idag släppt det inte mindre än 105 titlar på svenska, de engelska inräknade hamnar vi en bra bit över 300. Effekt av bokmässan, kanske?

Denna dag i Boktuggs historia – 1 oktober

2018 var senaste nyheterna att Poeten Eva-Stina Byggmästar tilldelas Aniarapriset 2018 och Stina Oscarson får Bokmässans bildningsstipendium 2018 och EATSweden – ett matbokskoncept som gör årlig succé.

2017 stod det att läsa att Bokmässan 2017 tappade var femte besökare jämfört med 2016 och Bokmässan är som en väldigt, väldigt stor frukostbuffé. Och så klart: Björn Hellberg och pallen – en klassiker på Bokmässan.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL