ANNONS

Poeten Eva-Stina Byggmästar tilldelas Aniarapriset 2018

Eva-Stina Byggmästar. Foto: Anne Haeggblom

Aniarapriset om 50 000 kronor tilldelas den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar för hela hennes författargärning.

Poeten Eva-Stina Byggmästar, född 1967, är uppvuxen och bosatt i Finland. Hon debuterade som 19-åring med diktsamlingen I glasskärvornas rike, och kom senast ut med Orkidébarn 2018 (Wahlström & Widstrand). Eva-Stina Byggmästar har tidigare prisats bland annat med Sveriges Radios lyrikpris 1998 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2012. Hon har blivit nominerad både till Augustpriset och till Nordiska rådets litteraturpris, och nu belönas hon alltså med Aniarapriset.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

I Aniara-juryn satt Gunnel Arvidson Nilsson, bibliotekarie (ordförande), Petter Lindgren, författare och Elias Hillström, bibliotekarie.

ANNONS

Deras motivering lyder: ”Den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar tilldelas Svensk biblioteksförenings Aniarapris 2018, för en över 30 år lång lyrikergärning av omisskännligt och genuint inspirerande märke. Som få andra har hon ständigt lyckats överraska sin läsare, med barrskogsdoftande och nyförälskade rader av häpnad och förförelse där bibliotekarier och poeter samsas med vagabonder och filmstjärnor. Det är en poesi som nyfiket tycks kvillra sig fram över boksidan, den är öppen och bejakande men också full av integritet: ’För så / är det ju egentligen: / poesin är en hybrid, / mellan ett bombskydd / och ett gökur.’”

– Det är hedersamt förstås och man känner ju tacksamhet till de som stöttat en under årens gång, säger Eva-Stina i en intervju med Svensk biblioteksförening och tillägger att det också är lite besvärande eftersom hon inte gärna står i rampljuset: Jag är en liten blyg naturlyriker som trivs bäst långt ut på vidderna eller bakom en vedbod, på sin höjd ihop med en tystlåten älg.

I samma intervju säger hon också att det hårdnar för poesin:

– Förlagen tar inte sitt kulturella och andliga ansvar som förr, för bara en femton år sedan såg det ännu annorlunda ut. Hela samhällsklimatet har hårdnat på ett skrämmande sätt på senare år, men det är väl som det brukar: två steg fram och ett tillbaka. För mitt eget vidkommande ser jag inte så många jättemörka moln, jag skriver på ett par dussin diktsamlingar samtidigt, så det här är bara början för mig personligen – min bästa dikt är ännu oskriven. Men jag tänker på alla blivande författare och poeter som borde få etablera sig, som har det allt svårare att komma ur startblocket där ute. Mitt hjärta blöder verkligen för dem och jag försöker hjälpa och stötta så gott det går. (Läs hela intervjun här.)

Aniarapriset delas sedan 1974 ut årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Priset består av 50 000 kronor och en skulptur av Linnea Jörpeland. Prisceremonin är öppen för alla och hålls i Galleri Celsing på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm torsdag 18 oktober med start klockan 14.00.

Aniaraprisets 10 senaste pristagare

2007 – Tua Forsström
2008 – Anne-Marie Berglund
2009 – Erik Eriksson
2010 – Ann Jäderlund
2011 – Kristian Lundberg
2012 – Bruno K. Öijer
2013 – Jonas Hassen Khemiri
2014 – Kjell Westö
2015 – Sara Stridsberg
2016 – Claes Andersson
2017 – Johannes Anyuru

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL