Liane Moriarty tänker inte ge ut långnovellen bakom säsong 2 av Big little lies

Liane Moriarty är bästsäljaren som försöker vara sann mot sig själv. "Jag vill inte skriva efter en formel som man vet säljer", säger hon. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hennes böcker säljer i miljonupplagor – och tv-serien ”Big little lies” har gjort Liane Moriarty till ett hett byte i film- och tv-branschen. Själv är hon en smula kluven till succén. Därför kommer långnovellen som låg till grund för säsong två aldrig att ges ut som bok.

Hon slår snabbt fast att hon självklart vill sälja så många böcker som möjligt – något annat vore löjligt att påstå.

Men den australiska författaren Liane Moriarty framstår samtidigt som milt motsträvig till sin egen framgång. Hittills har hennes böcker sålts i 14 miljoner exemplar över hela världen och första säsongen av tv-serien ”Big little lies” som baseras på hennes bok ”Stora små lögner” belönades med åtta Emmypriser. Ändå säger hon nej till sådant som uppenbart skulle kunna ge mer klirr i kassan.

Som till exempel att ge ut den långnovell som utgjorde skelettet till andra säsongen av HBO-serien ”Big little lies”.

– Jag gjorde den som en uppföljare till tv-serien, så det skulle inte fungera att ge ut den för jag skrev den med något slags amerikansk dialekt. Den utspelas i Monterey och jag skrev den scen efter scen efter scen, säger hon och fortsätter:

– Mitt förlag skulle så klart gilla om jag sade ja, men de har inte pressat mig. På det sättet är jag inte kommersiell. Om jag hade varit det till 100 procent hade jag bara slängt ut den, liksom vem bryr sig? Men för mig är det inte en riktig bok.

Inte fin nog för festivalen

”Kommersiell” är annars ett epitet som har kletats fast vid Moriarty i princip sedan hon debuterade med ”Tre önskningar” 2003. Hon beskriver själv med en blandning av smärta och galghumor hur litteraturfestivalen i Sydney länge vägrade att bjuda in henne till arrangemanget. Inte ens när hennes bok legat etta på New York Times bästsäljarlista dög hon.

– Inte förrän jag hade toppat listan två gånger blev jag inbjuden. Det var en konstig känsla att komma dit och inse att barnboksförfattare som skrev gulliga små berättelser hade tillåtits att närvara hela tiden, medan den kategori som jag representerade inte fick vara med.

Vad är det då för kategori Liane Moriarty representerar? Det är inte helt lätt att ringa in hennes författarskap i en enda genre utom möjligen med det svepande ordet ”underhållning”. Böckerna är inte entydigt romantiska, innehåller mycket lite sex (”jag är så dålig på att skriva om det”) har ibland thrillerinslag och kretsar då och då kring ett mord – men absolut inte alltid.

LSD-trippiga upplevelser

Vad man kan vara säker på är att mänskliga relationer står i fokus och att innehållet ofta är lika oväntat mörkt som absurt humoristiskt. Från gaffeln som spetsar en gravid kvinnas mage i ”Tre önskningar” till LSD-trippiga upplevelser på ett hälsohem för de extremt rika i senaste ”Nio främlingar”. Liane Moriarty vet hur man skriver scener som etsar sig fast på näthinnan.

– Jag sade en gång i en intervju att nästa bok jag skriver ska bli en komedi, rakt av. Men den bok jag skriver nu verkar inte bli det i alla fall, trots att jag alltid känner mig nästan skyldig när jag skriver böcker med så mycket sorg i. Jag får dåligt samvete för att jag skriver en underhållande bok som använder situationer som människor genomlider i verkligheten. Men när man sätter sig och skriver så måste det finnas konflikt och drama, ljus och mörker.

Nicole Kidman spelar Masha

Det är ingen hemlighet att det var Liane Moriarty som ”skrev in” Meryl Streep i säsong två av ”Big little lies”. Hon skapade rollfiguren med skådespelerskan i åtanke och döpte hustrumisshandlaren Perry Wrights mamma till Mary Louise – vilket råkar vara Meryl Streeps riktiga namn. ”En höjdpunkt i karriären”, säger hon med ett stort leende.

Också ”Nio främlingar” ser ut att bli filmatiserad. Nicole Kidmans produktionsbolag har köpt rättigheterna till berättelsen om de nio gästerna på den ryska powerkvinnan Masha Dmitrichenkos hälsohem. Kidman ska själv spela den mycket excentriska Masha.

Men film och tv är en sak, böckerna något helt annat. Och det gäller att inte bli för förtjust i framgången, att klamra sig fast vid ett koncept som man vet funkar, förklarar hon.

– Jag vill fortsätta att vara sann mot mig själv. Jag vill inte skriva efter en formel som man vet säljer, jag vill bara känna njutningen av att skriva en bra historia.

Sara Ullberg/TT

Fakta: Liane Moriarty

Född: 1966.

Bor: I Sydney, Australien.

Familj: Man och två barn.

Bakgrund: Jobbade från början med reklam och marknadsföring. När hennes syster fick ett bokkontrakt bestämde hon sig för att också våga satsa på skrivandet. Debutromanen ”Tre önskningar” kom 2003. Det stora genomslaget fick Moriarty med Öppnas i händelse av min död som gavs ut 2013. Året därpå kom Stora små lögner, som sedan blev tv-serie på HBO.

Aktuell med: Nio främlingar som nyligen publicerades på svenska. Var en av gästerna på årets Bokmässa i Göteborg.

Liane Moriarty om…

… skillnaden mellan tv och litteratur:
”Det är spännande att se Meryl Streep i rollen som Mary Louise, men på ett sätt känner jag mig lite separerad från det. Meryl har skapat mycket själv, små gester som den där rörelsen som hon gör med halsbandet runt nacken – vilket är fantastiskt – och regissörerna har haft sin vision och David E Kelley som skrev manuset baserat på min berättelse har skrivit dialog. Så allt liksom försvinner på ett sätt. En bok som ”Nio främlingar” däremot är min, den är solid, den är mellan mig och läsaren.”

… att två av hennes systrar också är författare:
”När vi var barn uppmuntrade vår pappa oss att skriva: han beställde våra första böcker, vi fick en dollar för ett fullskrivet anteckningsblock. Vi hade massor av böcker omkring oss när vi växte upp, men inte på ett akademiskt vis, min familj var inte särskilt litterär, vi satt inte och diskuterade böckerna vi läste, utan lustläste mest.”

… varför det är så viktigt för henne att skriva:
”Jag kommer alltid att minnas när jag skrev min första bok, ”Tre önskningar”, den där känslan av lättnad som jag hade hela tiden. Det var som om något hade saknats i mitt liv tidigare. Jag får alltid den känslan när jag skriver, det är något som jag behöver helt enkelt.”

Mer om böckerna som nämns i artikeln:

Nio främlingar

Nio främlingar

Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty anländer till Tranquillum House med värmevallningar, ett brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Läs mer »

Öppnas i händelse av min död

Öppnas i händelse av min död

Tänk dig att din man hade skrivit ett brev till dig, ett brev som bara får öppnas efter hans död. Föreställ dig också att brevet innehåller hans djupaste, mörkaste hemlighet. En hemlighet som kan förstöra inte bara det liv och den familj ni har byggt tillsammans, utan också andras. Läs mer »

Stora små lögner

Stora små lögner

Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll. Men under ytan kokar det.

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Läs mer »

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL