Dagens boktips med mera – 28 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kampen med den vita valen har fångat läsare över hela världen under mer än 100 år, men det var en klassiker som inte var alldeles omedelbar. Succén kom först långt efter att författaren Melville dött.

Han hade äventyret i blodet, Herman Melville, men började och slutade livet på ett förvånansvärt oansenligt sätt.

En klassiker som dröjde med att slå igenom

På just den här dagen dog författaren Herman Melville 1891, känd som poet och författare till romaner. Utan tvekan är hans mest omtalade verk Moby Dick.

Melville växte upp under knappa förhållanden och efter sin fars konkurs fick han helt enkelt se till att klara sig själv. Han var allt från kontorist till sjöman, och det var ombord på valfångaren i Stilla havet, som han fick idén till mästerverket. Han hade dessutom äventyret i blodet och rymde från skeppet han jobbade på tillsammans med en god vän, och de höll sig undan på en liten ö som i stort befolkades av kannibaler.

Flera av hans böcker utspelar sig i området där han jobbade ombord på fartyg, som Söderhavet, men han slog inte riktigt igenom och var aktiv främst mellan 1846 och 1866. Några av titlarna är Billy Budd och Moby Dick eller Den vita valen. Men han gjorde då som så många andra och gav upp, slutade sitt liv som tullinspektör i New York. Ryktet som en världsförfattare kom sakta, och långt efter hans död. Intressant är att han tryckte upp sin egen lyrik och då ofta bara i 25 exemplar. Trots det räknas en av dem, Clarel, numera som en ovärderlig bit amerikansk litteratur.

Sammanfattat: Melville föddes fattig och dog fattig. Den första slängen kändisskap kom först runt 1919. Det finns ett minnesrum tillägnat honom i Pittsfield, USA.

Dagens datum var också dagen då man avtäckte Roy Lichtensteins popkonst Whaam, klassisk och ett av genrens mest kända verk. Böcker om popkonsten: Popkonsten, Pop! The World of Pop Art, och I love pop art.

Nya böcker som släpps idag

Idag arton nya böcker, sparsamt men intressant. Här är några exempel:

Vald av vargar

Vald av vargar

Denna dag i Boktuggs historia – 28 september

2018 var senaste nyheten att Årets bok 2018 blev 1793 av Niklas Natt och Dag och Bokförlaget Stolpe rekryterar två från Max Ström – tungt samarbete med stiftelse.

2017 skrev vi att Sverok: Spel kan öppna dörrar till litteraturen, och att Carlsson Bokförlag tar ställning mot rasism genom utbudet av böcker på Bokmässan. Vi fick också veta att Fansen jobbar i Kim M Kimselius monter på Bokmässan och att Publit tar in 18 Mkr till internationell expansion.

2016 fick läsaren veta att Mer än 100 kulturarbetare bojkottar Bokmässan 2017 om inte arrangörerna stoppar rasistiska röster, och 80 000 ex förhandsbeställda av nya Harry Potter på svenska.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL