fbpx

Mer än 100 kulturarbetare bojkottar Bokmässan 2017 om inte arrangörerna stoppar rasistiska röster

Yrkesverksamma personer i den svenska kulturbranschen reagerar nu kraftigt mot Bokmässans ambivalenta förhållningssätt till rasistiska utställare. Nu uppmanar man mässan att sätta stopp för kränkande åsikter, annars kommer minst ett hundra-tal kulturarbetare avstå från att närvara nästa år.

Under gårdagen publicerade Expressen uppropet som den antirasistiska delen av kulturen hoppas ska få Bokmässan att skaffa sig en ståndpunkt mot extrema gruppers närvaro.

I uppropet beskrivs hotbilden som finns mot både journalister, författare och hela grupper av människor idag.  Syftet är också att förebygga risken för normalisering av bl a höger extrema åsikter hos gemene man:

ANNONS

“En konsekvens av att bjuda in den organiserade rasismen till ett av norra Europas största kulturevenemang är normaliseringen av deras livsfarliga ideologi. Besökare förleds att tro att detta rör sig om ofarliga åsikter som är likvärdiga med de andra utställarnas. Vi är djupt beklämda över Bokmässans brist på ansvarstagande. Därför uppmanar vi arrangörerna att inte låta antidemokratiska och rasistiska utställare delta nästa år” står det i uppropet som tills igår 103 st kulturarbetare skrivit under.

Folk från hela branschen ansluter sig nu och bland dem finns bl a journalisten och författaren Lisa Bjurwald, Alexandra Pascalidou programledare och författare, Daniel Åberg författare och skribent, bokförlaget Modernista, samt Ylva Karlsson, barnboksförfattare och ledamot Svenska Barnboksakademin och Hans-Olov Öberg författare och förlagschef på Kalla Kulor Förlag.

På sidan Nazifri Bokmässa 2017 kan alla som stöttar en antirasistisk mässa nästa år skriva under uppropet. När namninsamlingen är klar kommer den att överlämnas till mässans arrangörer.

ANNONS

Läs även Bokmässans svajiga förhållningssätt till högerextrem närvaro kritiseras

 

Foto: Sarah Perfekt. Personerna på bilden har ingenting med uppropet att göra.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.