ANNONS

Dagens boktips med mera – 24 september 2019

F. Scott Fitzgerald föddes denna dag 1896 och han blev inte gammal, men hann ändå med att skriva flera stora klassiker. Äktenskapet med kända Zelda Fitzgerald var komplicerat. Idag släpps det dessutom 32 nya böcker.

Både F. Scott Fitzgerald och hans fru var stora namn på 1900-talet.

En författare som dog alldeles för ung

Den här dagen föddes F. Scott Fitzgerald år 1896, och det tycker vi är värt att uppmärksamma. När man analyserar hela det förra seklet står han stadigt som en av de viktigaste författarna. Också hans fru var en färgstark dam: Zelda Fitzgerald. Scott föddes i Minnesota, USA och under studietiden läste han vid fina Princeton, för att senare försörja sig som journalist.

Han skrev om sin samtid och på avstånd från sina karaktärer, som han ibland betraktade på ett rätt kyligt och mycket objektivt sätt. Få gånger gick han nära inpå sig själv, men romanen Natten är ljud är ett undantag. Där kan vi läsa om problemen i äktenskapet med Zelda och om drogmissbruk, med mera. Han dog redan 1940, bara 44 år gammal.

Bland hans många klassiker hittar vi till exempel Den store Gatsby. Du kan också läsa honom i samlingen Fyra amerikanska klassiker från Novellix. Många vet inte att det också var han som stod bakom Det sällsamma fallet Benjamin Button. Missa inte heller Alla sorgsna unga män, I’d Die for You: And Other Lost Stories och Rivieran med Fitzgeralds : Ett resereportage i fotspåren av Zelda och F. Scott Fitzgerald.

Nya böcker som släpps idag

Idag trettiotvå nya böcker, och en lagom uppladdning inför bokmässan senare i veckan.

Klickad

Klickad

Denna dag i Boktuggs historia – 24 september

2018 var senaste nyheten att Hoi förlag lanserar erotiska imprintet Lusthuset.

2017 skrev vi om Hur ska proffsförlagen klara konkurrens från amatörförlag? och Maria Källsson om mediestormen och högerextremister kring Bokmässan

2016 hittar vi artikeln Bokmässan 2016 lördag: Fullspäckat med signeringar och föreläsningar.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se