fbpx

Bokmässan 2016 lördag: Fullspäckat med signeringar och föreläsningar

Bokmässan går mot sin kulmen. Helgen är tidpunkten då allra flest människor kommer för att botanisera bland seminarier och böcker, något som är  ytterst kännbart denna septemberlördag. Längsta kön: Ingemar Stenmark.

Jag sitter i skräddarställning med ryggen mot väggen ganska långt in i mässans lokaler och äter lunch. Serveringen framför mig är fullsatt och mellan borden har folk slagit sig ner på golvet med smörgåspaket och salladsskålar i papp. Från att mässan öppnade i morse har besökarnas hastighet i gångarna drastiskt minskat – det går helt enkelt inte att röra sig särskilt snabbt i en så snabbt växande folkmassa. Torgskräcken får sväljas hel medan man banar väg bredvid köerna till boksigneringarna. Med tanke på deras längd förstår man lätt att mötet med författarna väger tungt för många. En signatur på förstauppslagets insida har något särskilt över sig.

– Det är en kul grej att få en signerad bok, säger Linda Halldin som väntar på Liv Strömqvists kråka. Jag gillar Livs feministiska serier, hon är rolig och slagkraftig.

ANNONS
mässandag2
Sven Wolter är en av alla besökande författare som framträder på mässan.

Vid Sportförlaget i Europas monter dirigerar vakter människorna i kön för att hålla ordning i ledet framför podiet där Ingemar Stenmark signerar sin biografi. En av de väntande är Anders Larsson. Han har stått här i lite drygt en timme för att få en signatur av legenden från barndomen. På lördagskvällen visste förlaget inte exakt hur många av de 1200 ex de hade med sig till mässan som sålts, men troligen en bra bit över 700 exemplar.

Varför väntar man så länge på just Stenmarks autograf?

– Ingemar var en stor del av min uppväxt, det betyder mycket att få den, säger Anders och väntar tåligt vidare.

ANNONS

Programpunkterna på mässan är en uppsjö ungefär lika gedigen och oöverskådlig som publikhavet och det är bara att göra nerslag på de ställen där intresset väcks. Under de tidiga förmiddagstimmarna uppträder Ebba Witt Brattström i ABFs monter. Driven av sin tes pratar hon om kulturens vikt för att prägla jämställdheten. Medvetenhet om ur vilka vinklar vi ser på litteratur kan vara en av de avgörande punkterna i frågan menar Ebba.

– Kulturen är en förebild, konstaterar hon. Jag tror det börjar där. Litteratur går ut på att möta någon annans skratt, någon annans tårar. Jag vill inte att gamla, förtryckande strukturer återupprepas – jag hoppas att unga ska få vara lyckliga.

mässandag23
Ebba Witt-Brattström pratar om jämställdhet i ABF’s monter.

Lutade mot ett trappräcke står bokbloggarna Carina Pettersson och Lotta Larsson. Som en av åtta i bloggkollektivet Kulturkollot är Lotta inbjuden till mässan för tredje året.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vi har ett rum en trappa upp där bokbloggare och andra kan mötas, chilla eller mingla, berättar Lotta.

Både Lotta och Carina har flera års erfarenhet av bokbloggande och tycker att det är ett viktigt komplement till tidningarnas kultursidor. Upplevelsen av en bok menar de beskrivs mycket mer fritt utifrån läsupplevelsen i bokbloggar än de gör i dagspressen.

– Man kommer bort från Stockholmsperspektivet med bloggarna, tycker Lotta. Kultursidorna är ofta skrivna av akademiker som arbetar i stora städer. Bloggare finns utspridda över hela landet och det ger en bättre återspegling av vad som finns att läsa.

– Det blir mer bok och mindre debatt på en blogg, flikar Carina in.

Men även bloggvärlden är i en förändring anser de. Kommentarer och diskussioner minskar i det forumet när sociala media som facebook och instagram växer.

– Jag tror det beror på man läser så mycket på nätet i farten, säger Carina. När man står på tunnelbanan tar man inte sig tid att logga in på bloggkonton och skriva långa inlägg.

Bokmässan blir en välkommen mötesplats för dem att träffa bloggare och vänner. Eftersom de sitter över hela landet är det här man intensivumgås.

– Kombon av smarta samtal, böcker och att kunna hänga med sina vänner här är härlig, säger Carina.

mässadag2
Lotta Larsson och Carina Eriksson tror att bokbloggar håller läslusten vid liv.

I Opal förlagsmonter går besöksantalet mot strömmen och är mindre jämfört med i fjol.

– Det känns inte som om det är riktigt lika många i år även om skillnaden är marginell, säger Sara Ruder representant för Opal. Vi pratade lite om varför innan och kom fram till att det kanske är för att vi förra året hade med en helt ny bok som drog.

I år kör de på bokpaket och klassikerna av Sven Nordquist är givetvis med i frontlinjen.

– Vi vill ha med ett brett utbud, säger Sara. Så här på helgen kommer en del barn förbi själva och handlar, det är kul. Det blir alltid så att man kör lite mässpriser, det funkar bra.

I morgon går mässan in på sin sista dag för det här året. Och med dagens folkmyller på näthinnan talar det mesta för att lunchen kommer intas på golvet med ryggen mot väggen då med.

Foto: Sarah Perfekt

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.