ANNONS

”Den store Gatsby” blir tv-serie

Leonardo DiCaprio spelade Gatsby i filmen från 2013. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

En tv-serie baserad på F Scott Fitzgeralds ikoniska 1920-talsroman ”Den store Gatsby” är på gång, skriver Deadline.

Enligt Deadline ska serien bli en modern nytolkning av historien med fokus på New Yorks svarta befolkning vid tidpunkten, samtidigt som den också ”fångar hela majestätet hos Fitzgeralds tidlösa vision”.

Knuten till projektet är manusförfattaren Michael Hirst, som tidigare arbetat med serier som ”Vikings” och ”The Tudors”.

Romanen har filmatiserats flera gånger sedan den gavs ut 1925, senast av Baz Luhrmann 2013 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen (då Bonniers gav ut boken i pocket med filmomslag, Den store Gatsby).

Den store Gatsby är ett av de litterära verk som blev public domain i USA vid årsskiftet och är därmed fritt fram för vem som helst att ge ut. Här i Europa blev den fri redan i januari förra året, då det gått 70 år sedan Fitzgerald dog medan den i USA fick hela 95 års copyright från utgivningen 1925. Men nu är det fritt fram för zombie-Gatsby och andra varianter.

Man kan även göra som författaren Michael Farris Smith – skriva en prequel (föregångare på svenska) till The Great Gatsby med bokens berättarröst Nick Carraway i huvudrollen.

Text: TT/Boktugg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL