”Den store Gatsby” blir tv-serie

Leonardo DiCaprio spelade Gatsby i filmen från 2013. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

En tv-serie baserad på F Scott Fitzgeralds ikoniska 1920-talsroman ”Den store Gatsby” är på gång, skriver Deadline.

Enligt Deadline ska serien bli en modern nytolkning av historien med fokus på New Yorks svarta befolkning vid tidpunkten, samtidigt som den också ”fångar hela majestätet hos Fitzgeralds tidlösa vision”.

Knuten till projektet är manusförfattaren Michael Hirst, som tidigare arbetat med serier som ”Vikings” och ”The Tudors”.

Romanen har filmatiserats flera gånger sedan den gavs ut 1925, senast av Baz Luhrmann 2013 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen (då Bonniers gav ut boken i pocket med filmomslag, Den store Gatsby).

Den store Gatsby är ett av de litterära verk som blev public domain i USA vid årsskiftet och är därmed fritt fram för vem som helst att ge ut. Här i Europa blev den fri redan i januari förra året, då det gått 70 år sedan Fitzgerald dog medan den i USA fick hela 95 års copyright från utgivningen 1925. Men nu är det fritt fram för zombie-Gatsby och andra varianter.

Man kan även göra som författaren Michael Farris Smith – skriva en prequel (föregångare på svenska) till The Great Gatsby med bokens berättarröst Nick Carraway i huvudrollen.

Text: TT/Boktugg.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,