ANNONS

Okänd och tidigare opublicerad novell av Sara Lidman hittad

Sara Lidman 1999. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

En opublicerad och tidigare okänd novell av författaren Sara Lidman har hittats, skriver Västerbottens-Kuriren.

Fyndet gjordes i somras av Erik Jonsson, koordinator vid Littfest i Umeå, när han sökte material i arkiven på Umeå universitetsbibliotek till ett föredrag om Hällnäs sanatorium i Västerbotten.

Novellen är ett vittnesmål från sanatoriet, där Sara Lidman vårdades mellan 14 och 16 års ålder. Åren anses ha betytt mycket för Lidmans väg in i författarskapet, men tidigare har man trott att hon inte skrev några ögonvittnesskildringar från vistelsen.

Texten är skriven under pseudonymen Laila Danell.

– Det var ett av de alias hon använde när hon i ungdomsåren skrev noveller för veckotidningar – och här finns alla genrens alla kännemärken: stora känslor, stora drömmar – och kärlek som står livet efter, säger litteraturprofessorn Annelie Bränström-Öhman till VK.

Novellen publiceras i det senaste numret av tidningen Vasaplan, som ges ut till stöd för utsatta människor i Umeå.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se