Okänd och tidigare opublicerad novell av Sara Lidman hittad

Sara Lidman 1999. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

En opublicerad och tidigare okänd novell av författaren Sara Lidman har hittats, skriver Västerbottens-Kuriren.

Fyndet gjordes i somras av Erik Jonsson, koordinator vid Littfest i Umeå, när han sökte material i arkiven på Umeå universitetsbibliotek till ett föredrag om Hällnäs sanatorium i Västerbotten.

Novellen är ett vittnesmål från sanatoriet, där Sara Lidman vårdades mellan 14 och 16 års ålder. Åren anses ha betytt mycket för Lidmans väg in i författarskapet, men tidigare har man trott att hon inte skrev några ögonvittnesskildringar från vistelsen.

Texten är skriven under pseudonymen Laila Danell.

– Det var ett av de alias hon använde när hon i ungdomsåren skrev noveller för veckotidningar – och här finns alla genrens alla kännemärken: stora känslor, stora drömmar – och kärlek som står livet efter, säger litteraturprofessorn Annelie Bränström-Öhman till VK.

Novellen publiceras i det senaste numret av tidningen Vasaplan, som ges ut till stöd för utsatta människor i Umeå.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,