Japanska Shiori Ito ges ut på svenska – kommer till Bokmässan för att prata #metoo

Shiori Ito, japansk journalist och författare. Foto: Hanna Aqvilin

Journalisten Shiori Ito startade #metoo-rörelsen i Japan när hon gick ut offentligt och berättade att hon blivit våldtagen av en välkänd medieprofil. Nu släpps hennes egen berättelse i boken Black Box på svenska.

Vid en presskonferens i maj 2017 berättar Shiori Ito att hon två år tidigare blivit våldtagen av den välkände medieprofilen Noriyuki Yamaguchi – chef för en av Japans största tv-kanaler och personlig vän med premiärministern och med högt uppsatta personer inom poliskåren. 

Ett par månader senare flyttar Shiori till London. Hon vågar inte längre bo kvar i Japan. Hennes inkorg är fylld av hat och hot och hon har förlorat kontakten med familj och vänner som är rädda att bli förknippade med henne.

Nu kommer den svenska översättningen av hennes bok Black Box som handlar om handlar om hur utredningen av fallet gick till. Boken är ett vittnesmål om sexismen och tystnadskulturen i det japanska samhället.

Black Box ges ut av förlaget Systerkonspirationen, ett litet nystartat förlag med feministisk profil. Översättare från japanska är Vibeke Emond.

Shiori Ito, född 1989 i Japan, är en flerfaldigt internationellt prisbelönt filmare och journalist. Hennes fall har uppmärksammats av bland annat The New York Times och Vogue. BBC har berättat hennes historia i dokumentären Japan’s Secret Shame.

Hon kommer till Bokmässan i Göteborg 2019 där hon kommer att samtala med Katarina Wennstam och Ebba Witt-Brattström om våld och trakasserier och vad nästa steg behöver bli för metoo-rörelsen. Fredagen den 27 september, klockan 11.00–11.45 i K3.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL