Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten. Foto: Systerkonspirationen förlag

Feministiska förlaget Systerkonspirationen ska ge ut böcker på sitt eget sätt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Traditionella strukturer är ingenting för Systerkonspirationen som ger sig in i förlagsbranschen för att ge ut böcker så som de själva vill. 

Systerkonspirationen är ett nytt, feministiskt förlag med intentionen att ge ut böcker på sitt eget sätt, utan hänsyn till outtalade regler och satta strukturer i branschen.


ANNONS


Grundarna till förlaget är två unga kvinnor som drivs av att kunna följa sin egen idé om hur man ger ut böcker: Sara Hallonsten, universitetsutbildad genusvetare, litteraturvetare och förlagsvetare samt Agnes Ahlsén som också är genus- och litteraturvetare och filar på en tredje högskoleutbildning till språkkonsult. De båda möttes på en kandidatkurs i litteraturvetenskap och kom efter några samtal fram till att det egentligen inte behöver vara så svårt att göra som man vill i förlagsbranschen, hur den än ser ut idag.

Så de startade förlag på sina egna premisser och på internationella kvinnodagen kommer premiärsläppet: antologin Vem bryr sig? som samlar texter, serier och illustrationer på temat kvinnors känslomässiga arbete. Antologin är framtagen i kontexten att kvinnor mycket oftare än män är de som utför det känslomässiga jobbet i vardagen. Fler än 50 kvinnor har bidragit med alster till boken.

— Vi upplever att boken behövs för att det känslomässiga arbetet är en dimension av ojämställdhet som är svår att prata om, säger Sara och Agnes. Det går ju inte direkt att mäta i siffror på samma sätt som till exempel löneskillnader gör och det förklaras många gånger bort som skillnader på individnivå: ”Han bara är sån.” Men ändå är vi många som mår dåligt av det, och det är ett problem.

Berättelserna i boken behandlar temat ur flera perspektiv som alla utgår från vad som händer med en människa som i varje stund ska vara den som finns där för andra, tröstar, lyssnar och tar det stora ansvaret för att alla har det bra. Helt enkelt vardagliga beteenden som i det långa loppet blir till en börda för den som utför dem. Det är något som uppenbarligen händer hela tiden, vilket Sara och Agnes föga förvånade fick bevisat för sig när de började leta efter innehåll till boken.

ANNONS

— Vi är ju långt ifrån först att prata om det här ämnet, så hela internet är naturligtvis fullt av kloka kvinnor som sagt kloka saker om det, säger de. De flesta texter är skrivna speciellt för den här boken, men en del av materialet är sådant som redan existerade och som skickats in för att illustrera vad känslomässigt arbete kan vara – till exempel mail till en manlig partner, dagsboksanteckningar eller sms-trådar mellan vänner. Vi upplever naturligtvis att det stärker vår tes att känslomässigt arbete finns, att det är ojämlikt fördelat och att det är jobbigt.

De fortsätter:

— Vi skickade ut en öppen inbjudan via Facebook och andra kanaler, där vi uppmanade kvinnor att skriva och skapa på temat känslomässigt arbete. Efter bara några dagar började det trilla in bidrag per mail och sedan fortsatte de komma. Vi fick mycket mer material än vad vi upplevde kunde rymmas i boken och därför valde vi ut de bidrag vi tyckte var mest talande, gripande och/eller belysande för temat.

Deras egen intention med projektet är att erbjuda en plattform för kvinnors känslor och erfarenheter kring att vara känsloarbetare. Igenkänning, förståelse, styrka och trygghet är ledord. Boken ska fungera som en sorts kraftkälla som kanske kan leda till förändring för läsaren eller åtminstone en stunds aha-upplevelse av att inte vara ensam. Men Sara och Agnes räknar inte med att alla kommer att älska initiativet.

— Redan från början har vi varit på det klara med att det finns väldigt många människor som inte kommer att hålla med oss i vår analys. Men vi kan ju inte inte ta upp viktiga ämnen för att vi går runt och är rädda för en backlash, resonerar Sara och Agnes. Bakåtsträvande krafter kommer alltid att finnas. Enda sättet att kämpa emot är att fortsätta trycka framåt. Många kommer säkert tycka att vi har gått för långt, att vi avromantiserar kärleken, att det är offerkofte-fasoner eller bara rent trams. Då kan de få tycka det.

Av de anledningarna är boken inte heller ett försök att förändra oliktänkare med någon sorts sanningar utan snarare stärka dem som redan går på knäna under ojämställdheten i känslomässigt arbete:

— Det finns någonting viktigt i att samla styrkorna. Vi försöker hela tiden påminna oss själva om varför vi har gjort den här boken och för vilkas skull den finns till. Rätt ofta tänker vi på våra mammor – utan dem hade den här boken aldrig funnits.


ANNONS


Boken kommer först och främst att tryckas i danskt band och distribueras av dem själva. Mitt i den logistiken står de också inför den rad av utmaningar det innebär att starta upp ett företag och förlag. Det handlar om att resa sig med mod inför rangordnande strukturer, se till att ekonomiska och tidsmässiga resurser räcker till och få kläm på praktiken som till exempel momsdeklaration och skatteregler.

— Ingen av oss har någonsin haft några drömmar om att driva företag, men det är den form som erbjuds om man vill göra en sådan här sak, säger de båda om att stå som pinfärska förlagsägare. Det är väldigt mycket att lära sig kring just företagarbiten, men vi försöker ta det som det kommer, lära oss allt eftersom och be om hjälp när det behövs.

Istället fokuserar de på att göra sin grej i en omgivning som är hårt präglad av sina egna traditioner:

— Förlagsvärlden i Sverige känns både läskig och hierarkisk och vi ville göra någonting eget, säger Sara och Agnes. Vi tänkte att det kanske inte behöver vara så himla svårt att göra det man vill göra. Och nu står vi här med ett bokförlag och två projekt på gång. Det är konstigt och läskigt men framför allt är det så himla kul. Förutom när momsen ska deklareras, har det visat sig.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.


Uppdateras under dagen …