Bok om svart feminism dras in efter kritik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En bok om feminism inom hiphopen har dragits tillbaka av förlaget efter hård kritik om ”kulturell appropriering”, skriver New York Times.

Boken ”Bad and Boujee: Toward a trap feminist theology” är skriven av Jennifer M Buck, en vit akademiker på ett kristet universitet. Förutom att boken kritiseras för att vara kvalitetsmässigt undermålig lyfts också det faktum att Buck är just vit fram.

– Det betyder något att man har en akademisk text som skulle kunna placera svarta kvinnors egna upplevelser och svarta kvinnors andlighet och att den inte är skriven av en svart kvinna, säger teologen Candice Marie Benbow.

Förlaget Wipf and Stock Publishers förklarar i ett uttalande beslutet att dra tillbaka boken med att kritikerna har haft ”allvarliga och giltiga” invändningar.

Frågan om kulturell appropriering och hur historier om marginaliserade grupper berättas tog fart i USA efter publiceringen av boken ”Amerikansk jord” av Jeanine Cummins 2020. Den skildrar en mexikansk mor på flykt undan en drogkartell. Cummins, som inte har mexikanska rötter, beskylldes för att skriva ”traumaporr” av sina kritiker.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.