Black Box

Black Box
Författare
Medverkande
Förlag Systerkonspirationen
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor173
Vikt195 gr
Utgiven2019-09-23
SABLz Ito, Shiori
ISBN 9789198524611
I maj 2017 kallar journalisten Shiori Ito till presskonferens vid Tokyo tingsrätt. Inför en chockad mediekår berättar hon att hon två år tidigare blivit våldtagen av den välkände medieprofilen Noriyuki Yamaguchi – personlig vän med premiärministern och med högt uppsatta chefer inom poliskåren.

I april 2015 går Shiori Ito till en polisstation i Tokyo och anmäler våldtäkten. Det blir startskottet för en lång period av utredningar och rättsprocesser, som i augusti 2019 ännu inte är över.

När Shiori försöker ta reda på vad som händer med utredningen möts hon av kompakt motstånd. Det är som att all information om fallet är gömt i en svart låda – en Black Box. Chockad över bristen på gehör, från såväl polisväsende som från media och sjukvård, tar Shiori Ito till slut saken i egna händer och tvingar Japan – och världen – att lyssna.

Med den här boken vill hon rikta strålkastar­ljuset mot de samhälleliga och juridiska sys­tem som rör sexuellt våld, för att kunna förändra dem i grunden. Genom att berätta sin historia bryter hon den tystnadskultur som så länge varit rådande i Japan. Så att det som händer henne aldrig ska kunna hända igen.

Det här är berättelsen om en ung kvinnas kamp mot ett samhälle där det är tabu att prata om sexuellt våld och där det är farligt att ens viska #metoo.

Shiori Ito, född 1989, är en prisbelönt japansk journalist och dokumentärfilmare vars arbete främst fokuserar på frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter. 2018 tilldelades Ito priset The Best Journalism Award av Free Press Association of Japan för Black Box.

Black Box har tidigare översatts till franska, kinesiska och koreanska.