ANNONS

Dagens boktips med mera – 9 september 2019

Idag är det Leo Tolstoys och Liza Marklunds födelsedag, två helt olika författare, men många fina boktips finns det hos dem båda två. Och så många nya böcker det släpps!

Denna dag föddes Leo Tolstoy för en herrans många år sedan: 1828.

Motstånd mot krig och våld skapade stor litteratur

Det gäller inte alltid att hålla sig kort. Just det skulle nog dagens födelsedagsgris hålla med om. Leo Tolstoy föddes 9 september 1828. Han dog 1910, men böckerna lever kvar än idag. Bland hans främst verk räknas Anna Karenina och Krig och fred. Han är även känd för att ha varit motståndare till våld, och något som kanske inte alla vet är att hans verk The kingdom of God is within you influerade personer som Mahatma Gandhi.

Själv sa att han egna erfarenheter av krig hade påverkat honom djupt, likväl som att han bevittnade en offentlig avrättning i Paris.

En annan författare som föddes just denna dag år 1962 var svenska Liza Marklund, som slog igenom stort med sin roman Gömda. Hon har främst skrivit kriminallitteratur och krönikor för Expressen. På visitkortet kan hon även skriva ambassadör för Unicef. Var också en av grundarna till bokförlaget Piratförlaget.

Kuriosa ur det blå: på just den här dagen 9 september framträdde Elvis Presley för första gången på Ed Sulivans program.

Nya böcker som släpps idag

Här är dagens skörd av nya böcker!

Ät, Spring, Njut

Ät, Spring, Njut

Camouflage

Camouflage

Laholmsflickan

Laholmsflickan

Denna dag i Boktuggs historia – 9 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här några av de senaste tre årens toppnyheter från just det här datumet:

2018 presenterade vi Söndagstuggare: Johanna Svanborg om läs- och skrivsvårigheter.

2017 hade vi flera topplistor uppe, som Topplistan Augusti 2017 – Mest sålda böckerna i Sverige – Pocket och Topplistan Augusti 2017 – Mest sålda böckerna i Sverige – Skönlitteratur.

2016 rapporterade vi att Akademibokhandeln: Vi hanterar problemen om de kommer

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se