ANNONS

Dagens boktips med mera – 20 augusti 2019

Den 20 augusti i litteraturen. Födelsedagar, bokutgivningar och en tillbakablick. Bakgrundsbild: iStock.

Idag är det födelsedagar för både H.P. Lovecraft och Vilhelm Moberg och ytterligare ett par författare. Dessutom släpps runt 100 nya titlar på svenska varav en ges ut av Höganäs bokhandel.

Det är lite kul att leta kuriosa till denna dagliga genomgång. Alla spännande författare som fyller år och därmed uppmärksammas, att skumma igenom listorna på alla nya böcker som ges ut en viss dag och givetvis att titta tillbaka på sådant vi skrev för ett eller ett par år sedan. Hoppas att du som läsare gillar det här lika mycket som vi på redaktionen.

Födelsedagar – författare som är födda 20 augusti

Howard Phillips Lovecraft, även känd som H.P. Lovecraft, född 20 augusti 1890 i Providence, Rhode Island, död 15 mars 1937 i Providence, var en amerikansk författare av främst skönlitteratur inom genrerna skräck, fantasy och science fiction. Han är speciellt känd för att infoga science fiction-element i skräckberättelser, läser vi på Wikipedia. Hans böcker kommer fortfarande i nya utgåvor på svenska, förra veckan släppte Alastor Press både Vid vansinnets berg och Skuggan över Innsmouth.

Idag, 1898, föddes en annan stor författare: Vilhelm Moberg, känd för bland annat Utvandrarserien (en romansvit i fyra delar utgivna 1949-59) vars två sista delar för övrigt snart släpps i lättläst version av LL-förlaget: Nybyggarna (Lättläst) och Sista brevet till Sverige (Lättläst). Vad inte alla vet är att Moberg faktiskt var en av pionjärerna inom egenutgivning. För den som vill lära sig mer om hans liv finns den utmärkta Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand.

Fler författare födda denna dag: Salvatore Quasimodo (1901), italiensk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1959. Gerda Antti (1929) och Etgar Keret (1967). Ytterligare en är den amerikanska bestsellerförfattaren Jacqueline Susann (1918-1974) som fick sitt genombrott med Dockornas dal som kom 1964, den boken släpptes för övrigt av Norstedts i nyutgåva för ett halvår sedan.

Nya titlar – böcker som släpps 20 augusti

Varje månad släpps det mer än tusen titlar på svenska, en del av dem ”dubbletter” i form av olika format av samma bok. Men de är inte jämnt fördelade, vissa dagar kommer det knappt några böcker och andra dagar är det precis som om alla förlag tyckte det var en bra dag för en utgivning. Som idag då vi räknar in över 100 titlar. Varav dock många är läromedel, ska tilläggas.

Men vi skummar igenom listan och fastnar för några. Som vanligt uppmanar vi dig att handla i din lokala bokhandel och berätta att du läste om boken på Boktugg. Och skulle du av någon anledning föredra nätbokhandel så klicka dig vidare från länkarna nedan till din favoritnätbokhandel så får vi en liten kickback och har råd att skriva fler dagliga överblickar.

På tal om lokal bokhandel hittar vi en intressant titel som är väldigt lång: Livlinan – de danska judarnas flykt i oktober 1943, de illegala vapentransporterna över Sundet samt mordet på Jane Horney. Men det intressanta är inte längden på titeln utan förlaget bakom: Höganäs Bokhandel. En lokal historisk bok som ges ut av den lokala bokhandeln. Ikväll är det releasefest – givetvis i bokhandeln.


Vi är enhörningar

Vi är enhörningar


Köttets tid

Köttets tid
Kan du ingenting Pettson?

Kan du ingenting Pettson?The Mars Room

The Mars Room

Boktugg ur historien – denna dag för X år sedan

För ett år sedan hittar vi rubriken Inga problem att sprida alternativa fakta i böcker som är lika aktuell idag och Waterstones satsade på ett mer generöst lojalitetsprogram.

Vi hoppar tre år tillbaka i tiden, 2016 och hittar en rubrik från Crimetime Gotland: Lindstein, Schepp, Larsson, Korsell, Jonsson och Sjöwall fick årets deckarpriser.

För fyra år sedan såg vi en trend och ställde frågan: Tidningsdistribution – en ny väg in på bokmarknaden?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se