ANNONS

Bästsäljande författaren Delia Owens man misstänkt för mord som liknar det i succéboken

Tjuvjägare var vanliga i Zambia när Delia Owens och hennes man bodde där och jobbade med att bevara vildmarken. Ett mord på en tjuvjägare är en del av den bästsäljande romanen hon skrivit - men samtidigt har hennes man misstänkts för inblandning i ett verkligt mord, mycket likt det i boken. Bakgrundsfoto: paulafrench, iStock.

Delia Owens roman Where the crawdads Sing har sålt över en miljon tryckta böcker bara i år. Men Slate skriver om hur författarens familj anklagats för ett mordfall som påminner mycket om det i boken.

Debutromanen av författaren, som i år fyller 70 år och tidigare endast skrivit ett par självbiografier om sitt liv i Afrika, släpptes redan i augusti 2018. Den sålde bra under hösten, 186 000 exemplar fram till årsskiftet. Men istället för att dö ut tog boken ny fart i mitten av mars 2019 och sålde 75 000 exemplar på en vecka.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Därefter har den fortsatt sälja mellan 38 000 och 49 000 exemplar i veckan, skriver Publishers Weekly. Den har legat etta på BookScans totala topplista under åtta veckor och toppat skönlitterära vuxenlistan under hela 22 veckor. Nyligen meddelade Putnam (ett imprint till Penguin Random House) att boken passerat 1 miljon sålda exemplar under 2019.

Reese Witherspoons Book Club valde ut Where the crawdads sing som månadens bok i september 2018 vilket gav den en skjuts. Men därefter är det framför allt word-of-mouth, alltså läsare som rekommenderar den till sina vänner, som drivit försäljningen.

Det är ovanligt att en vuxenroman passerar miljonen i tryckta exemplar under ett och samma år. Förra årets mest sålda roman i USA var The President Is Missing av James Patterson och Bill Clinton med 703 000 pappersexemplar. Året dessförinnan, 2017, var Dan Brown och Origin mest såld med 747 000 exemplar.

Så att en okänd debutant plötsligt säljer bättre än dessa herrar är anmärkningsvärt. Det senaste avslöjandet av Slate lär knappast minska intresset även om det är en liten skandal.

ANNONS

Det handlar om ett gammalt mord på en tjuvjägare som skedde i Zambia 1995. Det filmades av ett filmteam från ABC som spelade in ett inslag om Delia och Mark Owens arbete för att bevara vildmarken.

Delia Owens själv är inte misstänkt för inblandning i mordet, men däremot har hennes styvson Christopher och hennes man Mark anklagats för det av några vittnen. Det är heller ingen hemlighet, redan 2010 skrev Jeffrey Goldberg om fallet i The New Yorker i en lång artikel med titeln The Hunted.

Men vad de flesta läsare av boken inte vet är att Delia och Mark Owens har råtts att aldrig återvända till Zambia eftersom polisen vill förhöra dem om det gamla mordet. Enligt vissa källor ska Mark Owens ha hjälpt till att dölja mordet genom att gömma tjuvjägarens kropp (som aldrig hittats) och några hävdar att det faktiskt var han som i sin iver att rädda utrotningshotade elefanter och andra vilda djur kramade avtryckaren.

Mordfallet har tydliga likheter med storyn i Where the crawdads sing, enligt Goldberg.

I skrivande stund har inget svenskt förlag offentliggjort utgivning av Where the crawdads sing på svenska. Titeln skulle faktiskt kunna bli ”Där kräftorna sjunger” eftersom crawdads är ett av många namn på kräftdjur.

Uppdatering 5 aug: Bokförlaget Forum, numera Ester Bonnier, kommer ge ut boken på svenska våren 2020.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se