Bästsäljande författaren Delia Owens man misstänkt för mord som liknar det i succéboken

Tjuvjägare var vanliga i Zambia när Delia Owens och hennes man bodde där och jobbade med att bevara vildmarken. Ett mord på en tjuvjägare är en del av den bästsäljande romanen hon skrivit - men samtidigt har hennes man misstänkts för inblandning i ett verkligt mord, mycket likt det i boken. Bakgrundsfoto: paulafrench, iStock.

Delia Owens roman Where the crawdads Sing har sålt över en miljon tryckta böcker bara i år. Men Slate skriver om hur författarens familj anklagats för ett mordfall som påminner mycket om det i boken.

Debutromanen av författaren, som i år fyller 70 år och tidigare endast skrivit ett par självbiografier om sitt liv i Afrika, släpptes redan i augusti 2018. Den sålde bra under hösten, 186 000 exemplar fram till årsskiftet. Men istället för att dö ut tog boken ny fart i mitten av mars 2019 och sålde 75 000 exemplar på en vecka.

Därefter har den fortsatt sälja mellan 38 000 och 49 000 exemplar i veckan, skriver Publishers Weekly. Den har legat etta på BookScans totala topplista under åtta veckor och toppat skönlitterära vuxenlistan under hela 22 veckor. Nyligen meddelade Putnam (ett imprint till Penguin Random House) att boken passerat 1 miljon sålda exemplar under 2019.

Reese Witherspoons Book Club valde ut Where the crawdads sing som månadens bok i september 2018 vilket gav den en skjuts. Men därefter är det framför allt word-of-mouth, alltså läsare som rekommenderar den till sina vänner, som drivit försäljningen.

Det är ovanligt att en vuxenroman passerar miljonen i tryckta exemplar under ett och samma år. Förra årets mest sålda roman i USA var The President Is Missing av James Patterson och Bill Clinton med 703 000 pappersexemplar. Året dessförinnan, 2017, var Dan Brown och Origin mest såld med 747 000 exemplar.

Så att en okänd debutant plötsligt säljer bättre än dessa herrar är anmärkningsvärt. Det senaste avslöjandet av Slate lär knappast minska intresset även om det är en liten skandal.

Det handlar om ett gammalt mord på en tjuvjägare som skedde i Zambia 1995. Det filmades av ett filmteam från ABC som spelade in ett inslag om Delia och Mark Owens arbete för att bevara vildmarken.

Delia Owens själv är inte misstänkt för inblandning i mordet, men däremot har hennes styvson Christopher och hennes man Mark anklagats för det av några vittnen. Det är heller ingen hemlighet, redan 2010 skrev Jeffrey Goldberg om fallet i The New Yorker i en lång artikel med titeln The Hunted.

Men vad de flesta läsare av boken inte vet är att Delia och Mark Owens har råtts att aldrig återvända till Zambia eftersom polisen vill förhöra dem om det gamla mordet. Enligt vissa källor ska Mark Owens ha hjälpt till att dölja mordet genom att gömma tjuvjägarens kropp (som aldrig hittats) och några hävdar att det faktiskt var han som i sin iver att rädda utrotningshotade elefanter och andra vilda djur kramade avtryckaren.

Mordfallet har tydliga likheter med storyn i Where the crawdads sing, enligt Goldberg.

I skrivande stund har inget svenskt förlag offentliggjort utgivning av Where the crawdads sing på svenska. Titeln skulle faktiskt kunna bli ”Där kräftorna sjunger” eftersom crawdads är ett av många namn på kräftdjur.

Uppdatering 5 aug: Bokförlaget Forum, numera Ester Bonnier, kommer ge ut boken på svenska våren 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL