ANNONS

Två författare på Forbes lista över bäst betalda kändisar

JK Rowling (foto: Debra Hurford Brown/pressbild Rabén & Sjögren) och James Patterson (foto: pressbild) är världens två bäst betalda författare enligt tidningen Forbes.

Forbes har sammanställt sin årliga lista över kändisarna som tjänade mest det senaste året. Det finns två författare på listan: J.K. Rowling (13) och James Patterson (28).

Tidningen Forbes brukar varje år ställa samman en lista över de bäst betalda författarna i världen, men detta är en lista med alla sorters kändisar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

J.K. Rowling fortsätter att tjäna stora pengar på sina Harry Potter-spin offs. Forbes uppskattar hennes inkomster till 92 miljoner dollar (motsvarande 865 Mkr). Det räcker dock inte till en placering på topp 10 men väl en 13:e plats.

Nu är det inte heller böckerna som är hennes främsta inkomstkälla. Istället är det från temaparker, teateruppsättningar och filmer som hon får sina stora royalties.

Den 24 augusti 2019 är det tjugo år sedan Harry Potter och De vises sten kom ut på svenska. Och sedan dess är ingenting sig likt i barnboksvärlden. Böckerna om Harry Potter har älskats av generationer, de upptäcks ständigt av nya läsare och nådde snabbt klassikerstatus. Böckerna har sålt över 500 miljoner exemplar runt om i världen, de är utgivna på över 80 språk och har blivit åtta filmsuccéer. Bara i Sverige har det sålts nästan fyra miljoner böcker. För att uppmärksamma tjugoårsjubileet kommer de sju böckerna om Harry Potter i nya utgåvor med omslag av Olly Moss. De släpptes den 18 juni i flexband.

Nya omslag till nyutgåva av Harry Potter på svenska i samband med seriens 20-årsjubileum.

Ytterligare en bit ner hittar vi en författare som spottar ur sig ungefär lika många böcker per år som Rowling gjort under sin karriär – James Patterson som dock använder sig av ett stall av medförfattare. En av de mer spektakulära var förra årets bäst säljande skönlitterära bok i USA: The president is missing som han skrev tillsammans med Bill Clinton (på svenska utgiven med titeln Presidenten är försvunnen som förra veckan släpptes i mjukband av Mondial).

ANNONS

En total bokförsäljning på 5,5 miljoner exemplar tillsammans med en och annan filmrättighet gav honom en 28:e plats på listan med 70 miljoner dollar i årsinkomst. Inte konstigt att han har råd att skänka pengar till bokhandlare.

Men inte ens om man lägger ihop Rowling och Pattersons inkomster räcker det till förstaplatsen. I topp på Forbes lista hittar vi nämligen Taylor Swift med 185 miljoner dollar före Kylie Jenner på 170 miljoner dollar.

Faktum är att det finns en författare på topp 10: tv-stjärnan Dr Phil McGraw har skrivit ett antal böcker men merparten av hans 95 miljoner dollar i årsinkomst härrör inte från bokförsäljning.

Författarna är alltså i klar minoritet. 38 av 100 är musiker och 34 av 100 är idrottsmän. Med betoning på män i det fallet, inte en enda kvinnlig idrottare på topp 100 i år. Totalt var blott 16 av 100 på listan kvinnor. Långt kvar till jämställdhet även om de båda första namnen alltså är kvinnor.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se