Norrlands litteraturpris 2019 till Linnea Axelsson, Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark

Elisabeth Widmark och Anna Sundström Lindmark tog i helgen emot Norrland litteraturpris 2019 i barn- och ungdomsklassen. Linnea Axelsson som fick det skönlitterära priset kunde tyvärr inte medverka vid prisutdelningen. Foto: Maria Broberg.

Norrlands litteraturpris 2019 delades ut i helgen. I kategorin vuxenlitteratur fick Linnea Axelsson priset för romanen Ædnan och i kategorin barn- och ungdomslitteratur Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark för romanen Vi skulle segla runt jorden.

I lördags var det dags för det årliga sommarmötet på Hola Folkhögskola och höjdpunkten (?) var utdelningen av Norrlands litteraturpris 2019 som Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr står bakom.

Linnea Axelsson tilldelas Norrlands litteraturpris 2019, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Ædnan med motiveringen:
Med beundransvärd lojalitet mot formen, breda penseldrag tecknande allt från det lilla till det oöverskådliga och en utbildande såväl som förlåtande ton binder Linnea Axelsson i Ædnan samman hundratals ögonblicksbilder till en prosaiskt utformad diktkrönika, där berättelsen om ett fåtal samiska familjer gestaltar hundratals år av förtryck. Det är ett flödande epos som försöker bearbeta trauman efter skallmätningar och tvångsförflyttningar såväl som lyfta samtida frågor om klimatförändringar och nedmonteringen av landsbygden, alltid med lika stor respekt för berättelsen som för den som berättar.

Linnea Axelsson kunde själv inte närvara vid prisutdelningen, men skriver:
“Det känns hedrande att Ædnan tilldelas det här priset som flera böcker jag älskar har fått tidigare. Innerligt tack.”

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2019 Vuxenlitteratur:
Allting växer, Lyra Koli, Modernista
Mördarens mamma, Ida Linde, Norstedts
Nordisk fauna, Andrea Lundgren, Natur & Kultur
Robert Smith och jag, Peo Rask, Black Island Books

Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark tilldelas Norrlands litteraturpris 2019, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Vi skulle segla runt jorden med motiveringen:
Genom ett balanserat språkbruk, dekorerat med portioner av stilistisk lekfullhet, och utan att avslöja varken för lite eller för mycket, berättar Anna Sundström Lindmark i Vi skulle segla runt jorden om Agnes liv dagarna före och efter hennes pappas självmord. Vad trubbiga ord i en ung flickas hjärta inte förmår förklara lämnas till Elisabeth Widmarks bilder att berätta, som i samspråk med den skrivna berättelsen pedagogiskt gestaltar hur bearbetandet av sorgen efter en anhörigs självmord kan gå till.

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2019 Barn- och ungdomslitteratur
Närmare kommer vi inte, Anneli Furmark, Wibom Books
Jag heter Beata, Katarina Kieri, Lilla Piratförlaget
Vilma och skolan/Vilma ja koulu, Lina Stoltz, Barents Publisher
Ättlingarna. Hotet, Mats Söderlund, Rabén & Sjögren

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/Författarcentrum Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL