fbpx

Småländsk litteratur kan beställas som room service på hotell i Växjö

Litterära menyer kan hädanefter beställas på PM & Vänner Hotel i Växjö. Foto: Nilsson & Månsson

Hotellet PM & Vänner i Växjö erbjuder sina gäster ett urval av litteratur från Småland. Böckerna presenteras som litterära menyer med förrätt, huvudrätt och dessert.

En litterär room service-meny. Så beskrivs det nya initiativ som konsultbolaget Nilsson & Månsson har tagit fram tillsammans med hotellet PM & Vänner, för att sprida småländsk litteratur. 

– Jag har jobbat med litteratur i många år och har funderat länge på idén. Jag tänkte särskilt på PM & Vänner eftersom de lyfter fram det lokala inom mat och material. Där passar litteraturen också in, säger Alexandra Stiernspetz Nylén på Nilsson & Månsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Till att börja med introduceras två menyer, men innehållet kommer att ändras efterhand, och efter säsong. Gemensamt för menyerna är att de presenteras med poetiska beskrivningar.

Menyn ”Mörka skog” som bygger på äldre litteratur beskrivs exempelvis så här: ”En trerättersmeny med smak av stolta furor som varsamt kryddats med söt vårviol och besk mossa”. Nyare litteratur erbjuds i menyn ”Smålands primörer”. Det finns en barnmeny med läsning för de yngre hotellgästerna och det finns även alternativ på engelska och danska.

– Vi vill ständigt utveckla de regionala smaker som blivit vårt signum. Vad vi vet är detta första gången som en litterär room service-meny erbjuds i den här formen, säger Per Bengtsson, kreativ ledare på PM & Vänner, i samma pressmeddelande.

Varje meny kryddas med ett antal citat och presenteras i träboxar som tagits fram av Carl-Oscar Karlsson på ELAKFORM. Grafisk form står Bläck & Co Reklambyrå för.

– Tanken är att presentera litteratur på ett nytt sätt och ge gästerna möjligheten att ”smaka på” olika sorters litteratur. Det är också roligt att kunna lyfta fram böcker som inte är så kända, säger Alexandra Stiernspetz Nylén till Boktugg.

Urvalet görs av Alexandra och hennes kollega på Nilsson & Månsson och utgörs av all möjlig regional litteratur från hela Småland.

– Varje meny innehåller förrätt, huvudrätt och dessert, det vill säga tre böcker. Gästerna får läsa så mycket de orkar, sedan lämnas böckerna tillbaka till hotellet. Efterhand som vi byter menyer sparas böckerna och hotellet bygger upp ett bibliotek. Får vi många dubbletter tänker jag att vi ska skänka böckerna till olika former av välgörande verksamhet.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny