Småland kan få ny festival för barn- och ungdomsböcker 2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Föreningen SmåBUS vill hylla barn- och ungdomslitteraturen redan nästa år. De arbetar i nuläget aktivt med att få finansiärer till en festival som kommer att hållas i Vetlanda kommun och Astrid Lindgrens hemtrakter Näs under 2018.

Joke Guns vill ge Småland en ny, återkommande barnboksfestival. Med stöd från ett stort allmänt intresse och ett brinnande, eget driv började hon först själv med hjälp från sin man att utforska möjligheterna för att hylla litteraturen för barn och unga genom en festival. Så småningom bildades föreningen SmåBUS – Barn- och Ungdomslitteratur Småland – med syfte att inte bara göra en festival utan främja hela barn- och ungdomslitteraturen. De består idag av 11 engagerade medlemmar som hoppas kunna få med sig både stödmedlemmar och sponsorer.

Varför behövs en ny litteraturfestival i Småland?

– Småland andas litteratur, säger Joke. Många författare flyttar till större städer och vi vill visa att Småland har mycket att bjuda på också. Astrid Lindgren är känd i hela världen. Men det finns nya aktörer, författare och illustratörer som är värdefulla. Unga förlag som vågar. Festivalen vill lyfta upp författarna och illustratörerna och ge dem en plattform för att öka deras kunskaper.

Arrangemangets syfte är att skapa möjlighet för utbyte av inspiration samt samarbete mellan olika sorters kreatörer för att lyfta barn- och ungdomslitteraturen både regionalt, nationellt och internationellt. Detta skulle i förlängningen också leda till en kulturell utveckling i Småland som berör allt från enskilda författare till bokhandlare och förlag. Tanken är att den första festivalen ska gå av stapeln i september 2018 både i Vetlanda kommun samt på Astrid Lindgrens Näs. Och en tydlig programskiss finns redan:

  • barnboksförfattare, illustratörer och förlag från olika länder träffas
  • föreläsningar för barnboksförfattare och illustratörer
  • föreläsningar för pedagoger, föräldrar, bibliotekarier, barn och ungdomar.
  • internationella workshops
  • besök på Astrid Lindgrens Näs
  • skolbesök: små grupper av författare och illustratörer besöker grundskolor i Vetlanda kommun

I nuläget arbetar Joke och föreningen aktivt med att finna finansiärer för festivalen på olika nivåer. De har skickat en ansökan till region Jönköpings län och jobbar med en till Leader Linné Småland – ett strategiskt program att söka bidrag från – samtidigt som man hoppas på sponsorer i form av företag. På ett annat plan arbetar man med insatser som barnboksloppisar, föreläsningar och writers residency på Björköby.

– Den ger mig möjligheten att organisera små litterära aktiviteter i samarbete med SmåBUS, säger Joke om sistnämnda.

Joke är själv barnboksförfattare och har i Holland och Belgien gett ut sammanlagt 30 böcker på fem olika förlag. 2014 flyttade hon med man och tre barn till Sverige från Belgien där hon förutom författandet också haft en barnbokhandel. I butiken arrangerade och organiserade Joke bokmiddagar, författarbesök och workshops. En gång i månaden var det lördagsfrukost till en författarföreläsning.

– Vi säger ofta att det är Astrid Lindgrens fel att vi flyttade till Sverige, skrattar Joke. Jag tycker väldigt mycket om hennes böcker, och jag beundrar hennes skarpsinne. Nu bor vi i hennes Småland, jag har börjat med att skriva på svenska och kan, äntligen, organisera barnboksfestivalen.

Barnboksförfattare, illustratörer och barnboksförlag kan anmäla sig till festivalen redan nu:
SmåBUS Barnboksfestival 19/20/21 september 2018.
För alla som vill bli medlem av föreningen finns nu FB-gruppen:
SmåBUS Barn- och Ungdomslitteratur Småland (förening)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL