Lilla Piratförlaget ger ut två böcker av ALMA-pristagaren Bart Moeyaert i år

Bart Moeyaert får årets Almapris. Pressbild: Joost Joossen.

För en vecka sedan fick författaren Bart Moeyaert ALMA-priset. Nu står det klart att han fått nytt svenskt förlag då Lilla Piratförlaget kommer att ge ut hans böcker. Den första boken redan 27 maj.

– Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda Bart Moeyaerts böcker till svenska läsare. Bart Moeyaert är en enastående författare som sedan lång tid är ett kraftcentrum inom barn- och ungdomslitteraturen. Hans böcker berör och stannar hos läsaren, oavsett ålder, säger Erik Titusson, förlagschef Lilla Piratförlaget i ett pressmeddelande.

Tisdagen 2 april tillkännagavs att Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) tilldelats den flamländska författaren Bart Moeyaert. Redan då misstänkte vi att Lilla Piratförlaget skulle ge ut pristagarens böcker i Sverige eftersom TT intervjuat Titusson.

– Jag har läst Bart Moeyaerts böcker genom åren, på tyska. Så det är en författare som vi har haft med oss sedan länge. Så när han nu tilldelas priset så var det enkelt för oss att fatta ett snabbt beslut och vi kunde dessutom komma med konkreta förslag på titlar att börja med, säger Erik Titusson till Boktugg.

– Vi kommer att ge ut två böcker under 2019 och åtminstone en till under 2020. Vår förväntan är att böckerna når ut till så många som möjligt, att de lånas på bibliotek och blir betydelsefulla läsupplevelser!

Den första boken på Lilla Piratförlaget Kärleken man inte förstår (1999, tidigare utgiven på Rabén & Sjögren 2001) kommer att finnas tillgänglig redan i samband med själva prisutdelningen den 27 maj.

I september, lagom till Bart Moeyaerts besök på bokmässan i Göteborg, släpps ytterligare en bok, Alla är ledsna nuförtiden (2018). Båda romanerna översätts av Annika Johansson.

– När författare och förläggare väljer att samarbeta gör de inte det bara för att de befinner sig på samma våglängd och tror på varandras arbete, utan för att det finns en gemensam nyfikenhet på varandras framtid. Jag är överväldigad av Lilla Piratförlagets satsning och jag ser det som början på ett spännande samarbete med ett förlagshus där hus också betyder hem, säger Bart Moeyaert i samma pressmeddelande.

ALMA-juryns motivering:
”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Fakta om Bart Moeyaert:

Bart Moeyaert är en flamländsk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen, Belgien. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess genererat drygt 50 titlar – allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi. Hans böcker finns översatta i fler än 20 länder och flera av dem är prisbelönta.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,