Bart Moeyaert får årets Almapris. Pressbild: Joost Joossen.

Almapristagaren Bart Moeyaert: Börjar snart gråta

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets Almapris på fem miljoner kronor går till Bart Moeyaert från Belgien. Valet synliggör ”ett självlysande författarskap”, skriver juryn i sin motivering.

Bart Moeyaert befinner sig på barnboksmässan i Bologna när TT når honom.

– Det här är underbart. Jag debuterade när jag var 19 år, läste Astrid Lindgren från att jag var nio år och påverkades av henne, säger han och berättar att han kommer från en stor familj.


ANNONS


– Det kändes så rätt med Astrid. Jag läste om Bullerbyn och Saltkråkan där det också handlar om stora familjer, så jag kunde verkligen känna igen mig, säger Bart Moeyaert medan folk hurrar för honom i bakgrunden.

– Var inte så snälla, då börjar jag snart gråta, utropar han lyckligt.

ANNONS

Bart Moeyaert debuterade redan som 19-åring med romanen Duet met valse noten. Sedan dess har denne produktive författare skrivit mer än 50 böcker på sitt modersmål flamländska – allt från bilderböcker till poesi. Han skriver också tv-manus och pjäser och undervisar i kreativt skrivande.

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare”, skriver juryn i sin motivering.

– Jag älskar er! Åh, det är fantastiskt, sade en klart överväldigad pristagare när juryns ordförande Boel Westin ringde upp för att berätta att han fått priset.

Moeyaerts passionerade intresse för musik avspeglas på olika sätt i hans författarskap. Flera av hans böcker har inspirerats av genrer eller låtar, bland annat Nancy Sinatras ”These boots are made for walking” (”De melkweg” som kom 2011).

Boel Westin konstaterar att Bart Moeyaert har en osviklig förmåga att gestalta den unga människan som inte har funnit sin plats – mellan barndom och vuxenliv, i en familj, eller i världen.

– Hans texter behandlar det komplexa på ett enkelt sätt, i positiv bemärkelse. De är inte svårbegripliga, men man behöver läsa långsamt för att se vad som står. Och han vidrör ofta komplexa frågor, säger hon till TT.

Westin berättar om hans bok Vintergatan (De melkweg, 2011), som handlar om tre unga barn på en mur som kommenterar en kvinna och en hund som går förbi.

– Bakom dem pågår arbetet på ett skrotupplag. Och det där är så typiskt för honom: två olika världar, med en mur emellan.


ANNONS


Bart Moeyaert debuterade tidigt, och även om han mest skriver realistiskt har han även skrivit djurberättelser, bilderbokstexter, noveller och dramatik. Dessutom är han översättare. Få av hans böcker har kommit ut på svenska, här är han relativt okänd.

– Men det hoppas vi ändra på, för det förtjänar han. Bart Moeyaert skriver fantastiskt, variationsrikt och är verkligen en fullblodsförfattare, säger Boel Westin.

Bart Moeyaert tar emot priset vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 29 maj i år.

Text: Sara Ullberg, Elin Swedenmark, Leonidas Aretakis/TT

Fakta om Almapriset

Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset, är med sina fem miljoner kronor världens största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur.
Priset delas ut till författare, berättare och illustratörer som belönas för sitt livsverk. Det kan också ges till läsfrämjande organisationer. Priset har ännu inte gått till någon renodlad muntlig berättare eller dramatiker. Den yngste pristagaren, australiske Shaun Tan, var 37 år när han fick priset 2011.

Fakta: Almapristagare 2014-2018

De senaste fem åren har priset gått till:
2018 Jacqueline Woodson, USA
2017 Wolf Erlbruch, Tyskland
2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien
2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika
2014, Barbro Lindgren, Sverige

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL