fbpx

Åsa Wikforss får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2019

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi. Foto: Johanna Fond

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100 000 kronor tilldelas i år Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

När Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris delas ut för tredje året är pristagaren Åsa Wikforss. Hon tilldelas priset med motiveringen: ”Kraftfullt och elegant populariserar Åsa Wikforss filosofin, förklarar vetenskapens villkor och försvarar forskarens roll. Med engagemang, envishet och pedagogisk klarhet punkterar hon en relativiserande kunskapssyn, stimulerar till kritiskt tänkande och upprätthåller det goda samtalet.”

– Åsa Wikforss förklarar kunskap, lögn, sanning och vikten av det goda samtalet med så träffsäkra faktabaserade argument att vi förhoppningsvis inom kort kan förpassa alternativa fakta till kunskapsresistensens sophög, säger Per Almgren, vd för stiftelsen Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Åsa Wikforss disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Hennes forskningsområden är språk- och medvetandefilosofi och kunskapsteori. 2017 gav Åsa Wikforss ut boken Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender (Fri Tanke) och hon är flitigt publicerad i vetenskapliga tidskrifter.

Förutom att föreläsa för en bred publik och delta i samhällsdebatten leder Åsa Wikforss ett nytt forskningsprogram vid Stockholms universitet där kunskapsresistensens natur och orsaker undersöks systematiskt, både empiriskt och teoretiskt. Programmet är finansierat av Riksbankens jubileumsfond och involverar såväl psykologisk som statsvetenskaplig och filosofisk forskning.

Boktugg intervjuade Åsa Wikforss sommaren 2018 om hennes bok Alternativa fakta, och passade på att fråga henne hur vanligt det är med alternativa fakta och falska narrativ i böcker.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Ambitionen är att priset ska bidra till att fördjupa samhällsdebatten genom att framgångsrikt tillgängliggöra aktuella forskningsområden och forskningsresultat. Priset kan ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa.

Priset delas ut tisdagen den 2 april 2019 på invigningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Tidigare pristagare:
2018 – Maria Gunther, vetenskapsredaktör Dagens Nyheter.
2017 – Mårten Schultz, professor i civilrätt.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny