fbpx

Åsa Wikforss får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2019

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi. Foto: Johanna Fond

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100 000 kronor tilldelas i år Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

När Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris delas ut för tredje året är pristagaren Åsa Wikforss. Hon tilldelas priset med motiveringen: ”Kraftfullt och elegant populariserar Åsa Wikforss filosofin, förklarar vetenskapens villkor och försvarar forskarens roll. Med engagemang, envishet och pedagogisk klarhet punkterar hon en relativiserande kunskapssyn, stimulerar till kritiskt tänkande och upprätthåller det goda samtalet.”

– Åsa Wikforss förklarar kunskap, lögn, sanning och vikten av det goda samtalet med så träffsäkra faktabaserade argument att vi förhoppningsvis inom kort kan förpassa alternativa fakta till kunskapsresistensens sophög, säger Per Almgren, vd för stiftelsen Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Åsa Wikforss disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Hennes forskningsområden är språk- och medvetandefilosofi och kunskapsteori. 2017 gav Åsa Wikforss ut boken Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender (Fri Tanke) och hon är flitigt publicerad i vetenskapliga tidskrifter.

Förutom att föreläsa för en bred publik och delta i samhällsdebatten leder Åsa Wikforss ett nytt forskningsprogram vid Stockholms universitet där kunskapsresistensens natur och orsaker undersöks systematiskt, både empiriskt och teoretiskt. Programmet är finansierat av Riksbankens jubileumsfond och involverar såväl psykologisk som statsvetenskaplig och filosofisk forskning.

Boktugg intervjuade Åsa Wikforss sommaren 2018 om hennes bok Alternativa fakta, och passade på att fråga henne hur vanligt det är med alternativa fakta och falska narrativ i böcker.

ANNONS

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Ambitionen är att priset ska bidra till att fördjupa samhällsdebatten genom att framgångsrikt tillgängliggöra aktuella forskningsområden och forskningsresultat. Priset kan ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa.

Priset delas ut tisdagen den 2 april 2019 på invigningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Tidigare pristagare:
2018 – Maria Gunther, vetenskapsredaktör Dagens Nyheter.
2017 – Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.