ANNONS

Så får ni bokcirkeln att fungera som bäst

Lena Kjersén Edman Foto: Privat

Bokcirkeln har gått in i andra andningen och blivit ett trendigt fenomen. Så här gör du för att få en väl fungerande cirkel – enligt Lena Kjersén Edman, bibliotekarie, fil. dr i litteraturvetenskap och författare.

Bokcirkeln har överlevt som kulturellt fenomen bland bokmalar under decennier för att inte säga sekler. Med tiden har förutsättningarna för kollektivt läsande förändrats. Den moderna bokcirkeln skiljer sig från tidigare tidsepoker och anses numera vara något trendigt. Intresset ökar stadigt och allt fler fördjupar den individuella upplevelsen av en bok genom att samtala om den med andra.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Bibliotekarien, fil. dr i litteraturvetenskap och läsfrämjaren Lena Kjersén Edman är en av dem som inte kan läsa böcker utan att få prata om dem i efterhand. Nu har hon skrivit en handbok i bokcirklande, Vad ska vi läsa i bokcirkeln? Lästips och hur vi får fart på samtalet (BTJ Förlag), som ska hjälpa till att få fart på samtalet kring böcker.

ANNONS

— Många vill vara med i en bokcirkel men vet inte riktigt hur man hittar likasinnade, hur man ska få en bokcirkel att fungera på ett bra sätt eller vilka böcker man ska välja, säger Lena. Eftersom jag är och har varit med i många bokcirklar, små som stora, vill jag gärna berätta om tankar och erfarenheter. Själv vet jag inte vad jag tänker och tycker om en roman eller novell innan jag har fått prata om den. När jag skuttar hem efter ett möte med mina bokcirkelvänner har boken vi har samtalat om blivit en annan för mig – ofta har jag upptäckt nya saker om både boken och mig själv.

Att intresset för bokcirklar ökar tror Lena i viss mån beror på mångfalden av olika sorters bokcirklar. Nätet gör det enkelt att delta även om man inte har möjlighet eller lust att ses i verkliga livet. Men Lena menar att den vanligaste formen än så länge fortfarande är den där cirkeldeltagarna träffas hemma hos varandra eller på en träff som är anordnad av biblioteket.

— Om man vill bokcirkla men inte har personer i sin närhet som delar intresset – då kan man tala med sin bibliotekarie, säger Lena. Nästan alla folkbibliotek erbjuder bokcirklar för sina låntagare. Det kan då handla om att bibliotekarien ser till att cirkeln blir lagom stor så att alla får talutrymme, och att cirkeln får hålla till i biblioteket. Man kan säkert också få hjälp från sitt bibliotek med att få fram flera exemplar av samma titel och ibland fungerar också bibliotekarien som samtalsledare.

För att alla ska hinna säga sitt om den aktuella boken rekommenderar Lena att man är mellan 5 och 9 personer. Men hon har själv varit med i betydligt större bokcirkelträffar och menar att så länge alla är seriösa så fungerar det också. Att ta ett första samtalsvarv i början av träffen där alla får säga något är det bästa sättet att komma igång:

ANNONS

— Låt då bli att värdera – bjud istället vännerna på dina spontana tankar som kanske ett bra citat – och spar ditt omdöme till senare i samtalet, säger Lena.

Ett praktiskt tips som Lena vill ge är att upprätta en Facebookgrupp för bokcirkelns deltagare. Där kan lästips och bokförslag skrivas ner mellan gångerna så att det redan finns klart när nästa träff startar. Av många års cirkelerfarenhet vet Lena att det sällan är nyutkomna böcker som läses och hennes eget bästa bokcirkelminne är en riktig klassiker:

Valfrändskap av Goethe har varit min egen största bokcirkelupplevelse, säger Lena. Lite på skämt förslog en av oss i en bokcirkel för 20 år sedan att vi skulle läsa den gamla klassikern. Härom dagen mötte jag två av de läsecirkeldeltagarna och vi pratade om den nya regeringen, Svenska Akademien och … Valfrändskap.

Hon fortsätter:

— I min bok ger jag lästips från kategorier som klassiker, historiska romaner, facklitteratur, och så vidare. Högt älskad av många och en bra samtalsbok är romanen Stoner om en ledsen lektor som älskar att läsa.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL