fbpx

Tine Smedegaard Andersen blir ny VD för People’s Press

Tine Smedegaard Andersen blir ny VD för danska förlaget People's Press som ägs av Storytel sedan 2017.

Det Storytelägda People’s Press i Danmark får en ny VD då Tine Smedegaard Andersen efterträder grundaren Jan Degner som lämnar sin operativa roll. Det beskrivs som en generationsväxling i landets fjärde största förlag.

– Jag är väldigt stolt och glad över att Tine har tackat ja till utmaningen. Jag är övertygad om att Tine med sin stora erfarenhet, innovativa egenskaper och väl utbyggda nätverk är rätt person att utveckla People’s Press och föra förlaget in i 2020-talet. Tines kunskaper om bokbranschen i kombination med digital insikt och förståelse för People’s Press grundläggande värden gör henne till det perfekta valet, säger Jan Degner i ett pressmeddelande.

ANNONS

I pressmeddelandet beskrivs det som ett generationsskifte då Jan Degner (fyller 68 i år) ersätts av Tine Smedegaard Andersen (fyller 55 i år). Hon kommer närmast från en tjänst som kulturchef på DR men dessförinnan har hon jobbat sex år på förlagsgruppen Rosinante & Co samt fem år som marknadschef på Gyldendal.

– Jag har arbetat största delen av mitt vuxna liv i förlagsbranschen. På DR har jag de senaste fyra åren fått stor erfarenhet av den digitala transformationen av mediebranschen generellt samtidigt som jag fått en djup inblick i andra berättarformer – bilder och ljud. Allt detta tar jag självklart med mig till People’s Press och ser fram emot att utveckla förlaget tillsammans med författare och duktiga medarbetare i Danmark och i samarbete med hela Storytelkoncernen, säger Tine Smedegaard.

Jan Degner startade förlaget People’s Press 2002 tillsammans med Jakob Kvist, som fortsätter som kreativ chef. People’s Press köptes av Storytel för snart två år sedan, priset var då 97 Mkr. Förra året (2018) omsatte förlaget 90 MDKK, vilket med dagens svaga kronkurs motsvarar 125 Mkr. Degner kommer att vara tillgänglig fram till september och därefter fokusera på uppdrag i PeopleGroup och ArtPeople Holding, enligt pressmeddelandet.

Boktuggs digitala höstkatalog – ute nu!

Tine Smedegaard Andersen ser fram emot att börja jobba i den danska förlagsbranschen igen som hon menar står inför en spännande utveckling:

– Danskarnas läsvanor förändras: ljud, podcasts och digitala läsformat har växt sig starka. Den tryckta boken får sällskap av en rad digitala produkter. Den utvecklingen ska vi som förlag både gripa och driva så att möjligheterna utnyttjas på bästa sätt. Här ska vi komma ihåg att läsning fortfarande är en helt central källa till både kunskap, underhållning och kultur, säger Tine Smedegaard.

Hon ser en stor potential för People’s Press och menar att förlaget alltid har varit ett starkt alternativ till de stora förlagshusen.

– Bland annat för att man haft näsa för de skarpa, journalistiska berättelserna och kriminalfallen. Och för att man tidigt lärde sig av skivbranschens tillgång till kunder och marknadsföring. Med Storytel som ägare kan vi nu vidareutveckla närheten till läsarna och dra fördel av den digitala utvecklingen och möjligheterna den ger som komplement till den tryckta boken. Det behövs ett nyfiket och innovativt förlag som People’s Press för att fortsätta berätta de viktiga och relevanta historierna och vara med och föra utvecklingen av den traditionella boken vidare. Det ser jag enormt mycket fram emot att ta tag i, säger Tine Smedegaard.

– Tine är den perfekta kandidaten till jobbet att leda det dynamiska People’s Press vidare i rollen som VD. Jag är mycket glad för att välkomna henne ombord på Storytels globala och digitala tillväxtresa med visionen om att berättelser ska kunna nå vem som helst, när som helst och var som helst, säger Jonas Tellander, vd för och grundare av Storytel, och tillägger:

– Jag vill också gärna passa på att tacka Jan för en ovärderlig insats, ledarskap och engagemang sedan grundandet av People’s Press. Jag önskar honom varmt lycka till med hans nya uppdrag.

Jan Degner hade innan han startade People’s Press en bakgrund i musikbranschen. Han grundade Better Day Records 1978, var medansvarig för Roskildefestivalen 1973-1981 och har även jobbat åt CBS och Sony.

Värt att notera i pressmeddelandet: Storytel passerade 2018 även i Danmark 100 000 betalande abonnenter (inklusive Mofibo som köptes av Storytel 2016 och fortfarande drivs som ett eget varumärke, dock har Storytel signalerat att Mofibokunder under 2019 ska slussas över till Storytel).

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny