ANNONS

Storytel-konkurrenten Scribd passerar 1 miljon abonnenter

2018 återgick Scribd till obegränsad läsning och lyssning i sin tjänst - precis som de svenska streamingtjänsterna. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Amerikanska Scribd, som erbjuder obegränsad läsning av eböcker och lyssning till ljudböcker i abonnemangsform, hann före Storytel till 1 miljon abonnenter. Det skriver The New Publishing Standard.

Boktugg har tidigare skrivit om Scribds resa då de 2013 lanserade ett Unlimited-abonnemang och sedan tvingades backa 2016 för att storkonsumerande romanceläsare knäckte ekonomin. Förra året relanserade de en ny variant på unlimited som har vissa begränsningar. Dessutom har Scribd adderat magasin och ljudböcker. Idag kostar Scribd 8,99 dollar/månad i USA.

ANNONS

Det gav effekt. Under 2018 växte Scribd med hela 40 procent.

– Det här är en fantastisk milstolpe för Scribd. En miljon abonnenter är en ”tipping point” för alla företag med en prenumerationstjänst och det visar att vi har en lästjänst som folk vill ha, behöver och älskar, säger Trip Adler, vd för Scribd.

Han påpekar att Scribd strävar efter att bygga en prenumerationsmodell som hittar rätt balans mellan att leverera bra värde för läsare och förlag samtidigt som det skapar en långsiktig hållbarhet (i ekonomin).

Scribd har också satsat mycket på samarbeten med exempelvis New York Times men även varumärken som Waze där tjänsten paketeras med andras erbjudanden. Ungefär som Bookbeat provar i Sverige med DN men som även andra svenska streamingtjänster gjort i kampanjer.

På hemmamarknaden USA konkurrerar Scribd med Amazons Kindle Unlimited som dock har ett begränsat utbud och till skillnad från Scribd inte har särskilt många titlar från de fem största förlagen.

The New Publishing Standard skriver att Scribd utomlands konkurrerar med ”Bookmate, 24Symbols, Storytel-Mofibo, Skoobe, Nubleer, Perlego, Legimi, Kobo Plus, Leamos och Playster”. Kanske får vi lägga Bookbeat och Nextory till den listan framöver?

Men det här är en nyttig påminnelse om att den svenska streamingmarknaden må vara den mest framgångsrika i världen och att våra bolag ligger i framkant – men de är långt ifrån ensamma om att kämpa om att bli den digitala boktjänst som får samma position som Netflix globalt.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se